Thursday, March 24, 2011

N36 Semop : Asfia vs Hamid


Dato Sri Mohd Asfia Awang Nassar admitted that he did receive a hint from the top leadership on his candidancy in the coming state election.

However, he could not interpret the true meaning of the hint because it was not a direct hint.

Will he be re-nominated to stand in the Semop constituency?


May be he should use his contacts in PBB to check on the authenticity of rumours that a cousin of the party president Datuk Abdul Hamid Sepawi, who is a businessman, is to be nominated as the party candidate for the Semop constituency.

Good luck to Dato Sri Mohd Asfia Awang Nassar !!!

42 comments:

 1. Asfia tidak dicalonkan semula di DUN N36 SEMOP...DUN N36 SEMOP muka BARU..

  ReplyDelete
 2. terimakasih YAB CM. hidup amit!!!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete
 3. Two little squirrels were walking along in the forest. The first one spied a nut and cried out, "Oh, look! A nut!" The second squirrel jumped on it and said, "It’s my nut!"

  The first squirrel said, "That’s not fair! I saw it first!"

  "Well, you may have seen it, but I have it," argued the second.

  At that point, a lawyer squirrel came up and said, "You shouldn’t quarrel.

  Let me resolve this dispute." The two squirrels nodded, and the lawyer squirrel said, "Now, give me the nut." He broke the nut in half, and handed half to each squirrel, saying, "See? It was foolish of you to fight. Now the dispute is resolved."

  Then he reached over and said, "And for my fee, I’ll take the meat."

  ReplyDelete
 4. Calon yang baik ialah calon disukai oleh rakyat keseluruhan....kalau orang tempatan sekurangannya....latar belakangnya sudah diketahui oleh masyakat dikawasan itu.....atau calon yang betul-betul untuk berkhidamtan untuk bangsa dan Agama....itu terpulang kepada pengundi sendiri untuk menilai hargai diri seorang calon bukan atas desakan ....kalau orang luar...kita wajib mengetahui sejauh mana perkhidmatannya kepada masyakat baik seorang pegawai kerajaan mahupun seorang ahli perniagaan...Jangan termakan janji-janji kosong……Mana-mana kawasan Dun di Sarawak…..tiap-tiap kawasan ada masalah tersendiri….baik Calonnya, bekalanAirnya,bekalan eletriknya ,jalananraya,tanah NCRnya…..Kalau rasa Calon BN boleh berkhidmatan di kawasan itu….pilihlah BN……Kalau rasanya BN tak boleh buat apa-apa pilihlah sebaliknya……Orang melayari lamanweb atau Blog adalah orang bijak belaka…Fikirkanlah untuk generasi akan datang untuk anak cucu kita…..jangan jadi pelarian di Negara sendiri. Salam 1 Malaysia

  ReplyDelete
 5. Eksen nak mampos manusia tok... gik rasa u pok.. Pehin Sri made the right decision to replace this actor! Hidup BN!

  ReplyDelete
 6. Rujuk blog www.suarapemikir.blogspot.com
  MHS akan menjadi calon

  ReplyDelete
 7. Hailmi jadi calon d semop??? Go to hell with him.

  ReplyDelete
 8. "……Kalau rasanya BN tak boleh buat apa-apa pilihlah sebaliknya……
  March 24, 2011 8:30 AM ...Anonymous"

  Kalau "pilihlah sebaliknya" tak dapat buat apa-apa juga, pilih siapa lagi??????

  ReplyDelete
 9. Hailmi sik dapat jadi calon...balit ke kpg pun sik ada...pergi mampus lah hailmi...

  ReplyDelete
 10. Hailmi berani dari jauh jak.....cakap banyak tapi lama tok apa sumbangan nya d semop? Kenak perlu ke Terengganu nun bekerja? Sarawak dah sik ada kerja gik kah? Majukan semop nun dari komplen WR....

  Pegi mampus kau Hailmi.....suara pemikir konon, apa yg difikir pun sik tahu. Ya bukan nak mikir, berik masalah ngan BN adalah...

  ReplyDelete
 11. siapa hailmi tok? xpernah dengar pun nama tok dkalangan pbb. kata sidak orang dari kpg tekajong.. kata kawan dari bruit, mun dari sia, ibuh aje... sidak madah si hailmi tok kawan datuk norah? nya tok pake kabel norah nok ngunik ngan taip mahmud?

  ReplyDelete
 12. Balaci Asfia meneruskan usaha terakhir mempertahankan boss mereka. hahaha Hailmi tu budak hingusan kenapa perlu risau. hahaha

  ReplyDelete
 13. Tak pernah dengar MHS mengatakan akan bertanding. Asfia yang kata Hailmi akan menentang beliau. Berkempen diseluruh Pulau Bruit nun.

  ReplyDelete
 14. http://suarapemikir.blogspot.com/2011/03/sarawak-suara-pemikir-dalam-nst-2432011.html

  Inilah Hailmi dalam New Strait Times

  ReplyDelete
 15. Kalau sebaliknya.....atas pagarlah....anonymous 5.27

  ReplyDelete
 16. Lan....kau tok nang paloi sik makei utak or memang sik ada utak langsung.....nang si Hailmi ya sik bertanding dan sik layak pun untuk bertanding. Apa yg dipolahnya molah CM sak ati dan tempiasnya nuju Dtk Norah. Kau tau?

  Tok lah golongan pengacau BN molah kerja BN susah. Ujud masa election jak, kak ya diam sik pandei nak bebunyi gik. Think tanker BN lebih berpengalaman daripada yg melabel dirik nya mpun as PEMIKIR. Ceh .......

  ReplyDelete
 17. Apahal kitak org tok sak hati gilak ngan Asfia ya? Tanggar sikit cari pesennya.. Memang kedak Richard Gere.. Tauk juak org Semop ngan Richard Gere.. Sidak pun ada nanggar cirter Pretty Woman.. Lewat juak sak hati kitak org ngan Asfia tok..

  ReplyDelete
 18. http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=573628

  Dalam News BERNAMA pula hahaa

  Asfia makin terpinggir. nasib baik nya speaker mun sik nag sik kuar berita lalu..

  ReplyDelete
 19. Asfia digugur dari DUN N36...calon Baru N36 MHS@PEMIKIR,..kita bg sokongan kpd anak muda ini...hidup BN!!! Hidup muka Baru MHS@PEMIKIR!!!!

  ReplyDelete
 20. Saya cadangkan Ahmad Dikoh bertanding di kawasan Melanau, pasti menang kerana amat disukai ramai. Kawasan Jemoreng paling sesuai jika kerusi dikosongkan. Ahmad Dikoh bekas exco pbb negeri Sarawak. ahli perniagaan yang berjaya.

  ReplyDelete
 21. Saya dengar Haji Johan Juine juga salah seorang calon BN di Semop,seorang Pegawai Hutan yang bertugas di Bintulu dan berasal di Kampung Bruit,Daro.Kalau saya,saya tak pilih MHS,suka memburuk orang ajah lebih lagi WR sekarang.Tak mimpilah MHS.

  ReplyDelete
 22. JOHAN JUINE nama beliau sudah ditendang keluar...ada pemimpin tidak setuju beliau diletak di DUN N36..

  ReplyDelete
 23. Tidak setuju MHS@PEMIKIR jadi calon N.36... balik kampung pun sekali setahun, entah dua tahun sekali...nak jadi wakil rakyat sia? Membela rakyat melalui tulisan dalam blog, dah suka kutuk orang...lepas kutuk datuk Norah sekarang jadi orang Norah...yang penting, dia sik tauk hal ehwal kampung, kerja tempat orang...macam nie nak jadi wakil rakyat membela kampung halaman?

  ReplyDelete
 24. singkir asfia..singkir asfia...dengan kasut berkilatnya runcing di hujung, nya sik dapat molah apa2 dengan penduduk kawasannya terutamanya pulau bruit...kami mahu YB yang lebih berwawasan, mampu mengubah wajah Bruit...Wahab Dollah pun disebut2 ke N.36...kami mempersilakan...asal dapat pembangunan, sik apa dengan konco2nya...saudara Helmi si pemikir, boleh blahh...tauk agik ndak makan budu dah lama sik pulang kampung...

  ReplyDelete
 25. Wahab Dollah kembali ke N.38, Hamid Sepawi tolak tawaran ke N.36..Asfia disingkir...Abu Seman lebih layak jadi setiausaha politik untuk N.38..itu keputusan sebenar. Tidak percaya? Untuk N.36, Pehin Sri masih pening kepala siapa hendak dicalon, Hamid Sepawi tolak mentah2 tawaran jadi ADUN, bisnes lebih menguntungkan... dengar2 Pehin Sri lebih suka Wahab Dollah ke N.36, sebab alasan beliau mampu memberi pembangunan kerana selain peruntukan yang ciput untuk kawasan DUN, Wahab dilihat beliau sanggup mengeluar duit poket sendiri...Jadi, anda, anda, dan anda pembaca...terutamanya dari dua kawasan panas yang disebut2 ini, setuju atau tidak dengan sumber yang paling sahih ini?

  ReplyDelete
 26. Wahab Dollah kembali ke N.38, Hamid Sepawi tolak tawaran ke N.36..Asfia disingkir...Abu Seman lebih layak jadi setiausaha politik untuk N.38..itu keputusan sebenar. Tidak percaya? Untuk N.36, Pehin Sri masih pening kepala siapa hendak dicalon, Hamid Sepawi tolak mentah2 tawaran jadi ADUN, bisnes lebih menguntungkan... dengar2 Pehin Sri lebih suka Wahab Dollah ke N.36, sebab alasan beliau mampu memberi pembangunan kerana selain peruntukan yang ciput untuk kawasan DUN, Wahab dilihat beliau sanggup mengeluar duit poket sendiri...Jadi, anda, anda, dan anda pembaca...terutamanya dari dua kawasan panas yang disebut2 ini, setuju atau tidak dengan sumber yang paling sahih ini?
  - TELINGA FIKIR -

  ReplyDelete
 27. Dimana kita dipertanggungjawabkan harus di utamakan. Yang kerja di sibu dan sarikei pun sekali setahun balik kampung apa cerita.

  Saya tetap sokong MHS. dari jauh pun dah jalankan tanggungjawab apatah lagi dari dekat. Kalau MHS tidak bersuara lantang, semua warga n36 macam tak ada telur. hahahaha

  ReplyDelete
 28. Yang penting warga N36 menolak calon orang luar N36. apatah lagi kroni Norah dan CM atau WHD. kami mahu anak jati n36

  ReplyDelete
 29. Agak pelik juga ya. MHS @ Pemikir yang duduk jauh dapat mengetengahkan masalah, seperti klinik, jalan, rumah, dan pelbagai lagi. Artikel diblognya termasuk gambar dari kampung dan maklumat detail. Tetapi mereka yang kata duduk kampung dan mengutuk MHS, dan mengatakan tahu segalanya tidak berbuat apa apa. Kenapa ya. berapa kali MHS masuk akhbar sarawak dengan suara lantangnya, bukan itu sahaja, suara pemikir turut bergema diseluruh malaysia dan siapp masuk Berita Harian dan NST.

  Tak tahu hal kampung dan kawasan kah begitu. tu duduk jauh kawan, yang kau duduk dekat apa ko buat.

  ReplyDelete
 30. Apapun Thanks MHS kerana menyedarkan ramai warga n36 dan membuka mata warga sarawak. tiada siapa kenal Pulau Bruit sebelum suara Pemikir bergema.

  ReplyDelete
 31. Di Semenanjung sudah ramai orang bertanyakan Pulau Misteri ini,..1malaysia dh tau Pulau Beruit paling mundur dalam malaysia..paling miskin dalam malaysia..tahniah MHS kerana membuka mata banyak pihak..

  ReplyDelete
 32. Salam dan Syabas Sdra... kita tetap lawan!

  Kepada warga Pulau Legenda & Pulau penuh misteri ini, inilah masanya kita gunakan suara kita dalam PETI UNDI! Jangan disejukkan suara orang Pulau, biarkan ianya mendidih, w/pun tidak kedengaran, tapi tetap terasa bahang kehangatannya!

  Ingat, kertas undi di tangan kiri anda, pensil di tangan kanan anda, siapa yang anda pangkah, tiada siapa yang tahu, yang pentingnya, biarkan kertas undi anda itu bergema dengan jeritan "aku mahu perubahan"- "aku mahu anak tempatan"

  Sdra sekaum dan seagama, sebenarnya Pulau Bruit, Pulau legenda & Pulau yang penuh misteri kita ini dapat di bangun, dengan apa-apa bentuk infrastruktur sekalipun yang ada dalam dunia ini. Persoalannya, sanggup kah WR kita berbuat demikian, demi untuk mengdahulukan rakyat dan mengutamakan pencapaian?

  Masalah utama rakyat Pulau Bruit ialah:
  1. Jalan Raya
  2. Bekalan Air Bersih
  3. Klinik kesihatan dan
  4. Sekolah Menengah

  Bila diaju soalan diatas WR kata, agak payah nak bina jalan raya atas tanah gambut (100%) seperti di pulau legenda ini. Mana ada sungai besar yang dapat membekal air tawar di pulau ini. Nak bina rumah batu untuk klinik agak mustahil atas tanah gambut, begitu juga nak bina bangunan sekolah menengah atas tanah paya dan bergambut ini.

  Sebenarnya dia malas nak membangun pulau yang dia wakili ini!

  Bukan jalan raya, malahan lebuh raya sekali pun dapat di bina atas tanah gambut ini. Kita ambil teknologi canggih dari Holland, Amerika & Jepon. Kalau disana orang Amerika, orang Holland dan orang Jepon dapat bina jalan raya dalam kawah gunung berapi dan dibawah dasar laut, inikan pula atas tanah gambut di Pulau Bruit ini! Hasil kerajaan (cukai) sumbangan dari Pulau Bruit ini, ialah 1/3 keseluruhan hasil pendapatan kerajaan Sarawak! Tidak salah kiranya wang hasil ini diguna untuk membangun Pulau Bruit, yang diibarat seperti seekor ayam yang bertelur emas!

  Kalau kerajaan dapat bina lebuh raya di Pulau Bruit ini, masalah lain yang menyusul boleh diselsai dengan mudah.

  Kerajaan dapat menyelesaikan masalah bekalan air bersih ke Pulau Bruit ini, dengan menyulinkan air masin (air laut) dan air kumbahan (air buangan dari septik tank) di jadikan "air-dapat-diminum segera", seperti yang dilakukan oleh kerajaan Singapura!

  Kalau Pulau Bruit sudah ada Lebuh Raya yang menghubungi Pulau ini ke merata tempat di Sarawak dan bekalan air bersih hasil sulingan dari air masin dan air kumbahan, sudah pasti Pulau Bruit, sebagai pulau legenda dan pulau yang penuh mesteri ini akan dapat mengambit pelancong dari luar untuk melawat dan menikmati keindahan Puluau Bruit.

  bersambung.....
  March 26, 2011 3:59 PM
  March 26, 2011 4:26 PM

  ReplyDelete
 33. Wanredone said...

  Sambungan……


  Tidak mustahil…mungkin disuatu hari nanti Lapang Terbang Tanjung Manis dapat di pindah dan dibina di kawasan Tekajong untuk membawa pelancong luar Negara ke Pulau Bruit!

  Jika Pulau Bruit sudah ada Lebuh Raya dan bekalan air bersih, masalah ketiga dan keempat, iaitu klinik kesihatan % sekolah menengah dapat dibina oleh kerajaan.

  Malahan bukan lagi bertaraf sebuah klinik kesihatan, tetapi full pledged hospital yang lengkap dengan klinik pakar dapat dibina di Pulau Patok.

  Begitu juga sekolah menengah, malahan kerajaan akan bina kolej bertaraf universiti di Semop dan beberapa buah lagi kolej di Sedau dan Saai.

  Perkara ini patut dibina dan dibawa oleh Asfia selaku wakil rakyat N36 Semop, kalau dia benar-benar mahu melihat kemajuan dari segi pembangunan physical & pembangunan insan di Pulau Bruit, selama 5 penggal beliau menjadi wakil rakyat.

  Oleh itu kita bersandar harapan kepada anak muda tempatan yang terpilih untuk menjadi wakil rakyat mengganti Asfia di N36 Semop nanti.

  Bakal calon seperti anak muda Hailmi bin Sajili yang berpendidikan tertinggi, dengan pengalaman beliau yang luas sebagai pendidik anak bangsa, amat diperlukan untuk mentransformasikan Pulau Bruit ini menjadi sebuah pulau "lubuk ilmu" dengan membina sebuah "menara gading" impian orang pulau dan sebuah lebuh raya yang dapat menghubung semua kampung dan bandar di pulau legenda ini! Besar juga harapan orang Pulau Bruit agar WR yang dipilih dapat membawa keluar seluruh warga Pulau Bruit dari lembah dan ketegaran kemiskinan. Hanya orang muda yang berpendidikan seperti Hailmi bin Sajili sahajalah yang dapat merubah nasin penduduk Pulau Bruit, pulau legenda dan pulau penuh misteri ini!

  Harapan orang Pulau Bruit agar bakal calon N36 Semop anak muda Hailmi bin Sajili dapat menghalang orang luar jadi pemimpin di Pulau Bruit, termasuk ahli parliamennya. Berilah peluang kepada anak tempatan! Kita sedari anak muda Hailmi bin Sajili adalah orang kuat Datuk Norah (Bukan anak tempatan) yang dia sanggup beri "madu", tapi apa yang orang Pulau Bruit terima adalah "tuba"..
  March 26, 2011 4:27 PM

  ReplyDelete
 34. Hamid Sepawi??? nok jadi Calon???? Sewel kah sesiapa yang ingin megetengahkan Hamid...kalau pilih pon bukan Islam ..kita faham ...ini Hamid seorang Islam Tetapi tidak ada ketrampilan dan kelakuan seorang Islam hendak di pilih? kami tidak setuju...baik lagi Asfia yang wlaupun tidak mengamal Islam cara total sekurangnya memnyembunyi perilakunya dan tidak mencemar diri. sayang sahaja dia tidak berkerja keras sebagai YB dipilih untuk membela rakyat dikawasannya. Hamid...jangan sekali... di murka Allah sesiapa yang mecalonkannya ! Bomoh Semop

  ReplyDelete
 35. Orang Luar jangan kacau N36. pergi jaga kawasan sendiri. apa korang ingat orang pulau bruit n N36 ni bodoh sangatke. sampai tak ada orang yang layak nak jadi YB. siapa saja letak anak tempatan, tak kira parti mana, pasti akan menang.

  ReplyDelete
 36. Kepada penduduk dan pengundi N36 Semop. Saya rasa sangat simpati di atas penderitaan yang telah dialami oleh anda selepas 53 tahun merdeka. Pandangan saya yang tidak mempunyai pelajaran hingga ke menara gading ini antaranya hentikan daripada tuding menuding antara satu sama lain, ibarat perpatah melayu nasi sudah menjadi bubur. Yang paling penting sekarang ialah kumpulan cerdik pandai (think tank group) daripada N36 perlu berfikir dan bertindak apakah kaedah yang paling baik untuk kumpulan ini dapat mentransformasi (mengubah) kawasan N36 menjadi kawasan yang maju bukan sahaja dari segi pembagunan fizikal tetapi juga dari segi pembangunan modal insan kelas dunia dan juga ekonomi setading dengan kawasan bandar di Sarawak (tidak perlulah dibandingkan dengan Semenanjung Malaysia). Dalam pilihan raya DUN9, terdengar suara protes daripada pengundi N36 tetapi hasilnya calon PBB menang dengan mudah. Anslisis sayalah, kesilapan yang berlaku ini juga berpunca daripada akar umbi, ketua masyarakat dan penngundi itu sendiri bukan 100% dsripada pemimpin. Ranting-ranting yang menghadiri persdidangan tahunan di Kuching tidak mengutarakan usul atau masalah yang mereka hadapi di N36; mungkin bukan masalah mereka juga mungkin wakil-wakil ini tidak begitu petah berucap dalam BM di persidangan tersebut. Saya juga syorkan agar ditubuhkan persatuan Belia N36 dan dipimpin oleh golongan belia yang terpelajar berwibawa dan boleh menengahkan masalah serta dapat mengambil tidakan susulan terhadap permasalahan yang dihadapi oleh masyarakat di N36. Masalah pengambilan tanah adat di Sarawak juga menjadi satu masalah bagi penduduk di Sarawak. Tanah nenek moyang saya dulu pun juga telah dipindah milik kepada syarikat kelapa sawait, sumber tak sah mengatakan telah diperkenankan oleh ketua masyrakat di pulau tersebut. Yang penting bagi penduduk N36 ialah bagaimanakah kita dapat berjunag untuk memperolehi tanah adat yang bergeran dan bukan TOL seperti yang berlaku pada masa sekarang. Kepada mereka yang dah dapat tanah bergeran tu, jangan lah sewenang-wenangnya menjualkan tanah tersebut. Penting sekarang ini kita perlu sokong penuh calon BN yang boleh menang dan disenangi oleh penduduk setempat. Barking without any action will gain nothing. Selamat berjuang.

  ReplyDelete
 37. Ahmad Dikoh untuk jadi calon N36???. Pihak yang mengutara itu pun mengatakan saya pasti Ahmad Dikoh disukai oleh orang dan pasti menang. Betul ke? mungkin beliau ini ada undi veto seperti di PBB. Kenalah buat analisis dulu barulah dapat memberi rumusan seperti itu.

  ReplyDelete
 38. Calon Disebut-sebut untuk stand DUN Jemoreng ialah Ahmad Dikoh..

  ReplyDelete
 39. Calon disebut-sebut. Siapa yang sebut dan daripada sumber mana? Jangan perasan sendiri sahaja cukup le

  ReplyDelete
 40. Sdr Abu Seman - kamik pengundi N38 sokong 100% sdr sebagai wakil rakyat kawasan N38. Anda tetap menang. Kepada Dato Wahab terima kasih kerana jasa awaka sebagai pelaksana kepada projek kerajaan semasa manjadi Adun sebelum ini. Rakyat N36 agak keliru kerana Datuk berhsrat untuk bertanding di kawasan N36, yang menjadi tanda tanya ialah kan Datuk masih mewakili PBB sebagai wakil Parlimen P207?? Tolong jelaskan Datuk agar rakyat boleh memahaminya. Jika ada rasionalnya tidak salah rakayat sokong Datuk tapi mesti ada hujah yang menasabah. Kami tunggu jawapan drp Datuk

  ReplyDelete
 41. MHS tetap calon utama. caiyuk MHS

  ReplyDelete
 42. http://melanausarawak.blogspot.com/2011/03/dr-budiman-calon-bn-di-dun-36-semop.html


  Cikgu aku jadi calon lah...cikgu budiman..bukan superman,batman or ultraman tapi budiman....

  ReplyDelete