Thursday, March 3, 2011

Taib, is Karim your only general in the party???


Anonymous said... (in Daud salahkan media tersilap tafsir)

YAB CM,

Saya tok bukannya nak berlagak pandey dalam lam politik. Tapi sebagai penyokong pbb, saya nak berkongsi kekhuatiran dengan kitak.

Mun kitak perasan, kinek tok kelihatan kitak seolah-olah berjuang seorang dirik. Jeneral-jeneral parti kelihatan enggan bersama-sama berjuang dengan kitak.

Setiap kali ada isu-isu yang menyentuh kitak, saya dan rakan-rakan dalam pbb akan membuka suratkhabar-suratkhabar untuk membaca hujah-hujah pembelaan yang dibuat oleh jeneral-jeneral parti.

tapi hanya YB Abdul Karim jak yang berbungyi. Ney pergi sidak lain? YB Abdul Karim sorang jak jeneral kitak? Setauk saya, banyak sidak dalam parti yang sebelum tok yang menjanjikan kesetiaan yang tidak berbelah bahagi kepada kitak sebagai presiden parti, dan juga kepada parti pbb.


Tapi kenak hanya sorang jak yang mengotakan janji tok? Ney sidak lain?



Saya rasa satu kesilapan bila kitak mendedahkan plan kitak dalam mesyuarat majlis tertinggi pbb tahun ya tek.

Sik perlu saya madah apa plan tok kerana ianya dah menjadi rahsia terbukak dikalangan sidak pbb yang rapat dengan ahli-ahli majlis tertinggi pbb. ada sidak di cawangan dan ranting pun dah tauk juak.

Disebabkan hal tok, jeneral-jerenal dalam pbb gago ngator strategi untuk meletakkan diri ke posisi yang menguntungkan dalam plan ya.

Malangnya, sidak jeneral tok dah sik ambik peduli agik kewajipan sidak untuk bertindak sebagai pembela parti. Gik gago ngator dirik sidak nya pun.

Akibat dari sikap pasif sidak jeneral tok, sidak pembangkang polah anggapan bahawa kitak dah sik diterimak oleh pbb.

Ney ndak, tiap kali kitak kenak encang, jeneral-jeneral diam jak. polah bodo seolah-olah sik da apa2 belaku.

Sedih saya melihat situasi tok.

Jadi sik menghairankan mun sidak pembangkang kinek tok nait tocang kerana sidaknya molah andaian berdasarkan tindak tanduk sidak jeneral dalam pbb.

Sigek lagik, mun dapat kitak ambik negur juak sidak pemuda negeri tok. adakah patut majlis tunjuk kesetiaan penuh dengan nemiak sekolah?! nang menjatuhkan imej kitak sebagai ketua menteri sarawak dan presiden pbb.

dan kinek tok, nampak gaya sidak pemuda negeri tido jak. sik ada pun saya nanggar sidak tok molah apa-apa persediaan menghadapi pilihanraya. yang gago ialah sidak pemuda ranting dan cawangan tapi tanpa bantuan dari sidak pemuda negeri. pandey2 sidak pun ngator program sidak. mun dah sik perlu sidak pemuda negeri terbabit, apa la guna ada pemuda negeri?

mungkin kitak polah kesilapan kerana menghalang YB Abdul Karim dari bertanding melawan YB Fadilah.

rasanya, baruk kitak tauk kinek tok bahawa sepatutnya YB Abdul Karim menjadi ketua pemuda pbb.

kitak pun ada madah, pemuda adalah barisan hadapan parti tapi apa yang dipolah sidak pemuda negeri tok?

kesimpulan saya ialah sidak jeneral dan pemuda negeri sama2 memberi masalah kepada kitak pada masa tok.

tok adalah gara-gara kitak terlalu awal mendedahkan plan kitak dan kitak tersalah pilih ketua pemuda.

Insya-Allah, majoriti ahli-ahli pbb yang tidak mempunyai kepentingan politik dan bisnis, akan berdiri dengan kukuh didepan kitak untuk menjadi benteng pertahanan kitak.


Sidak jeneral dan pemuda negeri dah sik dapat diarap agik untuk jadi benteng kitak ataupun parti. jangan kitak khuatir kerana banyak gik ahli-ahli pbb yang setia dengan kitak dan parti.

March 1, 2011 11:47 AM

68 comments:

  1. PEMUDA PBB memang lesu pun.Sorry to say laa.YB Fadhilah kena terima hakikat tok.PEMUDA bukan golong untuk defence bila bermain.PEMUDA mesti attack sebab kelak cdak diatas PEMUDA akan main defence.

    Apa aktiviti PEMUDA PBB Sarawak?Berapa rami belia di Sarawak kenal dengan ketua pemuda,timbalan,naib dan majlis tertinggi dalam pemuda PBB Sarawak?

    Frankly speaking la Datuk Fadhilah, NASIB BAIT LA OPPOSITION DI SARAWAK SIK PANDEY BERPOLITIK & LEMAH BERPOLITIK ATAU MUNGKIN NIAT BERPOLITIK MEREKA SALAH kita tidak tahu.Tetapi KALAULAH mereka rajin serta cepat belajar berpoltik dari sapa2 otai dalam parti masing2, KETUA PEMUDA PBB SARAWAK MUNGKIN PERLU BUAT KAJIAN POLA PENGUNDIAN DIKALANGAN ORANG-ORANG MUDA @ BELIA DI SELURUH KERUSI DUN DI SARAWAK kerana saya yakin 110% untuk pilihan raya DUN Sarawak tidak lama lagi ini, anda akan dapat lihat UNDI PROTES dikalangan belia."Percayalah" kata Siti Nurhakuza.Tak kan PEMUDA mahu jadi seperti PRK SIBU baruk nak bekokok.

    - Ketua pemuda - busy di MOSTI

    - POLSEC Ketua Pemuda - Sibuk melobi diri sendiri di DUN Tupong (BREAKFAST DI KEDAI KOPI BAWAH Pusat Khidmat Masyarakat PJ,TENGAHARI KAT DALAM OFIS & PETANG DI RAJA AYAM PENYET BARU)

    - Timb Ketua - Sibuk mengintai peluang untuk naik jadi YB dan sedang berharapkan blessing from Jabu

    - Naib Ketua - Hanya kelihatan di program2 yang melibatkan PM & TPM.Kalau dalam UMNO, jawatan ni dah dapat anugerah "Datuk".Itu sahaja dah cukup menunjukkan jurang perbezaanantara PEMUDA PBB & PEMUDA UMNO.



    ** SEKADAR PANDANGAN DAN BUAH FIKIRAN DARI SEORANG YANG MENYOKONG BARISAN NASIONAL DAN PBB TETAPI HATI NYA MASIH BELUM TERBUKA UNTUK MENGISI BORANG KEAHLIAH PBB.INI BUKAN CABARAN,INI BUKAN SINDIRAN TETAPI SEKADAR PERINGATAN KERANA SOSIO BUDAYA POLITIK KITA AKAN SENTIASA UPGRADE.JANGAN LENA DIBUAI PROJEK.INGAT!

    ~ DIARI ANAK SARAWAK ~

    ReplyDelete
  2. hahahaha. analisis nembiak baruk belajar politik. aduh, perey na ku maca analisis nya tok.

    ReplyDelete
  3. Tugas pimpinan adalah membentuk tenaga penyambung pimpinannya supaya jangan terputus. Biarkan ada persambungan antara tunas yang akan berkembang dengan pelepah yang akan turun. Ini adalah syarat mutlak bagi kelanjutan perjuangan.

    Bukanlah menjadi kemegahan yang hakiki bagi seseorang pemimpin kalau pimpinannya berjalan dengan baik sehingga nama organisasinya berpengaruh di hati rakyat tetapi di satu saat manakala beliau sudah tidak ada lagi segala sesuatunya menjadi kacau bilau, ummat yang di bawahnya berada di dalam kebingungan. Sebab iru menyuburkan tumbuhnya pengganti yang akan menyambung pimpinan kelak adalah kewajipan yang sangat utama bagi seorang pemimpin.

    ReplyDelete
  4. Pehin Sri Taib bukan sahaja Ketua menteri Sarawak,malahan Beliau umpama "Cahaya" yg mesti diPertahankan & Dilindungi setiap masa.Bukan nak melebih2, belum ada lagik Pemimpin yg Seumpamanya atau Setara nya dlm Sejarah Sarawak dari dulu hingga sekarang.
    Beliaulah tempat utk rakyat mengadu & menaruh harapan.Berbekalkan pengalaman selama 30 tahun sebagai Ketua Menteri Sarawak,siapakah lebih mahir & sesuai Menentukan hala tuju Negeri Sarawak!.
    Jika Beliau dipersoalkan dlm menjalankan Tugasnya yg diamanahkan oleh oleh rakyat,Siapakah,Mengapakah & Bagaimanakah utk mempertahankannya.
    Tidak dapat dinafikan,tugas utk Mempertahankan Ketua Menteri Sarawak secara Rasmi(Protokol) adalah tugas Menteri2 Kanan atau Ahli2 yg Berjawatan dlm PBB.
    Beliau jua mesti dipertahankan kerana Beliau adalah Ketua menteri Sarawak,President Parti & Pengerusi BN Sarawak.Beliau menjadi Ketua Menteri Sarawak sejak 1981,Dipilih menjadi President Parti oleh Perhimpunan Agung secara Demokrasi,malahan menjadi Pengerusi utk semua Parti Komponen BN di Sarawak.
    Jika kita nak mempertahankan Pehin Sri, iainya mesti bermula dr 'Pepaduan' dahulu.Perpaduan bermaksud Bersatu,Berpadu & Berdiri Teguh di belakang Beliau dlm apa2 keadaan samaada susah mahupun senang.Seterusnya elakkan perasaan 'Hasad Dengki'.Bab nie susah namun dirasakan tidak menjadi masaalah mengatasinya asalkan kita ada semangat sayangkan Parti.'Pentingkan Diri Sendiri' juga memainkan peranan.Menganggap masalah tersebut hanya Pehin Sri aje utk menyelesaikannya & bukan Tanggunjawab bersama.'Khianat' adalah yg terakhir.Kesannya paling hebat.Tapi setakat ini,kesannya belum lagik dapat mengugat PBB.

    Kesimpulannya,tugas utk Mempertahankan Ketua Menteri Sarawak bukan sahaja tugas mereka2 diatas,malahan tanggungjawab penduduk Sarawak keseluruhannya.Beliau adalah 'Pemimpin Rakyat' yg mesti dilindungi drpd anasir2 luar yg boleh mengugat kestabilan & Keharmonian di Negeri Sarawak ini.Jika kita ada 'Perpaduan', pilihanraya tahun ini kita boleh anggap menghadapi Peperiksaan Penggal Sekolah.Tlg fikir2an

    ReplyDelete
  5. Bukan lagi rahsia bahawa Pemuda PBB Negeri gagal berfungsi sejak DILOT mengambil alih jawatan Ketua Pemuda Negeri.

    ReplyDelete
  6. Kepada "Diar Anak Sarawak",

    Mun u sik masok PBB lagik bait, kerana orang macam kitak lah segala jeneral dan dalam PBB takut (ato kurang selesa) nak defence Pehin Sri.

    Bila memilih calon, orang kedak kita yang di pilih, yang sik pernah berjuang dari akar umbi. Merusakkan parti ajak.

    YAB Pehin Sri, please pilih lah calon dari kalangan ahli parti yang telah terbukti perjuangan mereka serta berkalibar dan jujur serta berpendidikan untuk menjadi pemimpin dan pelita kepada ahli ahli parti. Jangan pilih kerana di lobi oleh orang tertentu sahaja atau memilih dari kalangan orang luar seperti "Dairi Anak Sarawak" kerana itu bukan memguatkan parti tetapi menhancurkan parti......bila dah sik ada grassroot, ney berani nak bersuara......asyik ngipas bos ajak....nak negur bos untuk kebaikan negeri atau negara pun takut....takut sik kena pilih jadi calon...

    ReplyDelete
  7. Pemuda PBB tidak harus “menopaus” idea. Kepimpinan Pemuda harus mencari isu yang kurang diberi perhatian oleh PBB induk sebagai agenda perjuangan mereka.
    Soal pembangunan luar bandar, isu sosial dan keruntuhan nilai dalam masyarakat Bumiputera disebabkan kejutan kemajuan ekonomi, harga barang yang tinggi seperti kata pembangkang `BN- Barang Naik’'
    Suara akar umbi harus diutamakan, kerana mereka jugalah yang akan mengundi pada PRU nanti. Percayalah, jika Pemuda atau PBB itu sendiri gagal untuk mendengar suara akar umbi, tidak mustahil dalam PRU tahun ini, PBB dan BN bakal menyaksikan tsunami yang lebih teruk.
    Oleh itu, fikir-fikirkanlah. Kita semua ada peranan masing-masing. Malah Pakatan Rakyat juga ada peranan mereka sendiri kerana mereka akan berusaha bersungguh-sungguh untuk terus memenangi hati rakyat, tidak mustahil jika mereka suksess beri khidmat terbaik kepada rakyat walaupun dengan `bantuan dari luar’, mereka akan terus berkuasa di hati rakyat. Bumiputera mesti melahirkan pemimpin yang berani mengeluarkan fikiran bernas kalau mahu terus maju. Dalam konteks Pemuda PBB, bagaimana sifat berani ini harus dijelmakan?”.

    ReplyDelete
  8. mana jentera2 Pemuda yang GAH dan LANTANG BERSUARA??? Bunyi jak bising2 dalam parti tapi habuk pun tarak! Takut ngan KP!

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum rakan2 semua,
    Kenak sikit gilak PEMUDA PBB Sarawak..? Yang ada hanyalah Ketua Pemuda , Timbalan Pemuda dan Office Bearer PBB disebut. Ney cdak lain yang menjadi ahli PBB yang berumur di bawah 45 tahun? Cdak tok bukan Barisan PEMUDA PBB kah.?.. Dak tok semua dah lebih 45 tahun kah..? Mun dah 45 tahun dak tok bukan golongan PEMUDA PBB lagik. Sepatutnya cdak tok meneruskan perjuangan dengan Kaum Bapak.
    Tapi kenak dak tok bercerita tentang keburukan PEMUDA PBB, Kelekaan Ketua dan Pasukan pimpinannya..? Heran.. Adakah PEMUDA PBB tok hanya meliputi Office Bearer ajak kah..? I rasa ada yang tersalak tafsiran tok. I nak explain sikitlah tentang PEMUDA PBB tok. Bila seseorang yang nak masuk menjadi ahli PBB, umurnya juak di ambil kira. Mun umurnya 45 tahun ke dibah maka nya dibawah barisan PEMUDA PBB. So barangsiapa yang menjadi ahli PBB di bawah usia ya secara tidak langsung menjadi ahli PEMUDA PBB.
    Sebagai PEMUDA PBB, ahli mempunyai hak untuk memilih pimpinan MT menerusi proses pemilihan yang telus dan demokrasi. Semua ahli nang arif tentang hal tok rasanya so sik perlu ditekankan lagik. Jadi sebagai tanda hormat kita kepada proses pemilihan, kita kenaklah bersama-sama menerimak kepimpinan MT yang telah dilantik oleh majority daripada ahli PEMUDA PBB dan menyokong apa2 program yang dianjurkan oleh cdak. Ada sik kita menyokong? Tepuk dada tanyalah selera.
    So balit semula kepada isu CM yang dikatakan sik dipertahankan oleh barisan PEMUDA PBB tok tek. Bila CM kenak defend oleh POLSEC YB Karim, riuh sekampung madah dak Menteri, dak YB, dak PEMUDA PBB sik defend CM. Madah PEMUDA PBB lemah, sik bermaya kerana kurang suara mendokong serta mempertahan CM. Bukan CM ajak yang perlu dipertahankan sedara sekalian. SEMUA PEMIMPIN PBB harus dipertahankan bukan CM sorang ajak.. Issue CM di attack just another provocation against leadership unity. Issue kenak only YAB Karim ajak yang nampak defend CM dahpun di perjelaskan. Even nya juak orang yang defend YB Daud di media.
    Waktu KETUA PEMUDA PBB dihentam teruk, ney perginya AHLI PEMUDA PBB?. WAKTU DATUK JO dihentam teruk, YB DAUD dibelasah MEDIA, YB HASIDAH diperli, ney perginya AHLI PBB? Ney pergi orang yang defend daknya..? Boleh dikatakan sik ada sorang pun yang mempersoalkan kenak sik ada orang mempertahankan daknya walaupun YB Karim correcting the specualtion di media. Tapi bila CM kenak attack, semua jari menuding keatas barisan kepimpinan atasan kenak sik defend CM.? Wajarkah persoalan mempertahankan CM di jadikan issue bila hampir kesemua barisan kepimpinan dibelasah SAMA tanpa dipertahankan? Adakah cdak tok ajakkah ahli PBB sampei sik ada orang nak berbunyi nak defend cdak?. Mun CM kenak attack, dak menteri lain pun kenak attack juak and yet none questioned it. Adakah kita bersikap berat sebelah ataupun kita hanya pengampu kepada CM kononnya MENTERI2 lain , YB lain boleh dibelasah, CM jangan?. Kenak kita sik mempertahankan semua barisan kepimpinan PBB padahal PBB dibarisi oleh CM dan pemimpin yang lain di dalam MT yang saban hari dihentam di blog? Sepatutnya sebagai seorang ahli PBB yang berprinsip, kita HARUS bersedia untuk menggempur mana2 pihak yang cuba untuk mengganggu gugat keutuhan parti kita PBB.

    ReplyDelete
  10. Sambungan...
    Bagi I lah sebagai ahli PEMUDA PBB, hak untuk bercakap tentang hal ehwal PBB, samada dalaman mahupun luaran adalah hak ahli nya ajak. Orang luar yang bukan ahli sik dapat nak bercerita tentang hal ehwal PBB walaupun cdak boleh mengkritik dari luar. Jgn kata orang luar, orang dalam parti lain pun sik boleh pada dasarnyalah. Kerana PBB tok adalah parti yang bersifat UNIVERSAL. Apa –apa jak masalah dalaman parti diselesai secara dalaman bukannya diwarwarkan di mana-mana media sampei rahsia dalaman pun digembar gembur dalam blog. Ya mun kita sayangkan parti PBB tok lah. Senada dengan pegangan kita yang sik mauk UMNO masuk ke Sarawak bagi ngelak system kepartian pelbagai kaum menjadi parti perkauman kerana merujuk kepada single race ajak. Let Sarawak just for Sarawakians.
    Kinek tok, kepimpinan PEMUDA PBB dicop sik perform, gago dengan business lobi melobi, etc. Macamney kita nak tauk cdak sik kerja hanya kerananya makan duduk minum di kedai kopi?. Bila cdak bekerja kelak dipadah melobi dirik sendirik.. Bila cdak bekerja dalam diam, kelak orang madah cdak sik bekerja? Gney cerita kita tok...
    KP PBB gago di MOSTI sampei sik ada masa nak ngurus hal ehwal PEMUDA PBB. Persoalannya sapa ngantarnya ke FEDERAL jadi MENTERI.?. PEMUDA or CM? Mun CM ngantarnya ke FEDERAL kenak sik kritik CM kerana ngantar YB Fadillah ke FEDERAL sedangkan ada lagik orang lain dapat ngisik, hingganya lalai dengan tanggungjawabnya sebagai KP PBB? Bila CM dihentam, then ada lagik issue kenak CM diattack PEMUDA sik defend, dak MENTERI sik defend..? Berulang2 .. Jadi nak dipolah salah sik dipolah pun salah. Sebab yalah kita sebagai PEWARIS Kepimpinan PEMUDA harus sedar, bukan senang nak jadi KP PBB. Tugasnya berat. Sik dapatnya kerja sorang. Jadi apa2 masalah, kekurangan , kesilapan boleh di bincang sama2 secara musyawarah. Sik perlu nak kiak kaung dalam blog madah sik puas ati tok sik puas ati ya. BEKERJALAH BERSAMA-SAMA DALAM BARISAN PEMUDA WALAUPUN KITA HANAYA AHLI BIASA. Walupun sumbangan kita sikit, tapi ITS COUNTED. Dah jadi lumrah bro, sik dapat kita muas hati semua orang. Mun kita dapat muas hati majority orang pun dah boleh dikatakan bagus. Tapi biasanya yang paling banyak rungutan tok datangnya dari puak minority. Cdak majority jarang berbunyi kedak tok.
    Sebenarnya I agreed dengan pandangan rakan di atas dan SEMALAM. Kita tok kurang SENSE of UNITY. Serba Serbi KURANG.. Dahlah kita tok sik rami, kita masih gik nak berpecah belah. Jadi saranan I pada semua rakan2 yang membaca, berenti gik kita bercerita macam2 pasal barisan kepimpinan kita. Kita para PEMUDA PBB dah matang pun dalam membuat keputusan dan membuat penilaian. Un ada sidak yang sik perform kita gunakan undi yang kita ada untuk menukar pucuk kempimpinan tertinggi menerusi proses yang sama.
    Mun ada kiranya komen I tok menyentuk hati mana2 pihak, mintak maaf banyak. Bukan maksud menyentuh hati cuma, hati tersentuh bila nanga rakan2 kita dalam PEMUDA dikatakan sik bermaya, lemah longlai kerana I pun AHLI PEMUDA PBB juak. Walaupun sikit, terasa juak tempiasnya...
    I nak peringatkan juak tentang IKRAR PEMUDA PBB.. Fahami isi kandungannya. Jgn kita membaca ajak tanpa faham maksud di dalam IKRAR. Kedak org pergi Sembahyang, baca niat tapi sik tauk pengertian NIAT yang dibaca.

    ReplyDelete
  11. Bukan takut.......tapi projek lom masuk!!!!!!!

    Macam kereta juak, mun sik ada minyak, gine nak jalan....hehehe

    ReplyDelete
  12. REMYLAN-PRO BN,
    + hanya sidak office bearer pemuda jak disebut kerana ianya bertepatan dengan konsep kepimpinan. sidak di luar exco, niat sidak exco untuk direction. sidak dalam exco niat ketua pemuda untuk direction. maka semua pemuda niat ketua pemuda untuk direction. set direction adalah tugas ketua pemimpin pemuda.

    +isu di sitok ialah presiden parti. jangan samakan level ketua pemuda pbb, timbalan presiden pbb, menteri, menteri muda dan yb biasa dengan presiden parti. kelakar jangan melalut sampy keluar topik.

    +fadilah menjadi timbalan menteri atas dasar ketua pemuda pbb dan bukannya ketua pemuda umno. sik ada alasan nya gagal untuk menjalankan tugas sebagai ketua pemuda pbb. mun nya ketua pemuda prs ataupun spdp, u pikir fadilah dapat jadi timbalan menteri?

    ReplyDelete
  13. setuju good fact there... so PBB = Party Elite? only the rich will survive? not too much if we were to admit that the poorer = weak and will enough jadi follower and tukang sorak jak? kekayaan negeri makin hari makin bo liao? ney peginya? so the 'loaded' PBB can support? Yes - but only waktu nak election jak and ofcourse waktu pemilihan party lah... semua melobi.. (ndak tauk apa kaedah melobi yalah, mungkin ada atau mungkin sikda makey palak agong) tapi yg pentingnya dah menang lain cerita.. u guys continue to debate/argue here but this thing will remain the same.. ulang ulang ulang..

    ReplyDelete
  14. Pehin Sri Taib Mahmud merupakan Ketua Menteri Sarawak.Belia juga adalah President Parti PBB & Pengerusi BN Sarawak.
    Sejarah telah membuktikan sumbangan Beliau terhadap Politik,Ekonomi & Sosial di Sarawak.
    Parti BUMIPUTERA yg ditubuhkan pada bulan Mac 1968 adalah cantuman drpd BARJASA &PANAS.Beliau merupakan Pergerak Utama kearah tersebut.
    Penubuhan PBB pada bulan April 1973 hasil dari pencantuman BUMIPUTERA & PERSAKA adalah ilham & initiatif drpd Beliau yg merupakan Setiausaha Agung BARJASA pada masa itu.
    Pencatuman ini adalah berlandaskan Perjuangan utk Meningkatkan Kehidupan & Membela nasib kaum Bumiputera dr semua aspek.
    Pehin Sri Taib memegang Jawatan Presiden PBB dr tahun 1981 & menjadi Ketua Menteri Sarawak hingga sekarang.
    Beliau juga merupakan Menteri yg paling Kanan,Berpengalaman & Dihormati, baik diPeringkat Negara mahupun diPeringkat Antarabangsa.

    PERLEMBAGAAN PBB:
    FASAL 6:COGAN KATA & SERUAN
    (1)Cogan kata Parti ialah BERKORBAN BERSATU
    Pergorbanan drpd Pemimpin2 kita seperti Pehin Sri utk Memperkukuhkan Parti & Menerapkan Perpaduan haruslah kita jadikan Rujukan oleh generasi sekarang.Janganlah kita mudah lupa akan usaha serta kegigihan mereka dlm menjadikan Sarawak Negeri yg Aman,Stabil & Harmoni ini.
    Bukanlah senang Mentadbir Negeri yg didiami oleh penduduk yg Berbilang Kaum,Agama & Bahasa yg dibahagikan oleh bentuk muka bumi di Negeri Sarawak yg luas ini.
    Kita dapat lihat yg Pemimpin2 kita yg terdahulu, diterajui oleh Pehin Sri berkorban & Bersatu bagi menjaminkan sebuah Parti Pemerintah yg memperjuangkan hak2 penduduk Sarawak.Mereka mengenepikan kepentingan Peribadi,perbezaan Pendapat mahupun Kaum yg menjadi isu pada masa itu.
    Tidak kah dapat Generasi sekarang Mendukung Perjuangan mereka & membawa Parti PBB ke alaf yg baru.Lupakah kita akan tanggungjawab ahli Parti utk (a)Memegang Teguh Dasar Parti & Melaksanakan Tujuan2nya.

    Kesimpulannya;Menjelang Pilihanraya yg terdekat ini,Bersatu Padulah kita demi Parti PBB. Ketepikan perasaan Ego,Sabotaj & Perasangka terhadap sesama ahli kerana kita Bersatu di bwh Payung bernama PBB.Tlg fikir2an

    ReplyDelete
  15. menarik hujah tok ..... +fadilah menjadi timbalan menteri atas dasar ketua pemuda pbb dan bukannya ketua pemuda umno. sik ada alasan nya gagal untuk menjalankan tugas sebagai ketua pemuda pbb. mun nya ketua pemuda prs ataupun spdp, u pikir fadilah dapat jadi timbalan menteri?

    ReplyDelete
  16. PRN sarawak kali ini akan berlaku tsunami yg paling dasyat,petunjuk awal sudah ada,PRK sibu,tempoh hari,BN kalah....lepas ini,banyak kerusi BN akan tumbang,selagi ahli2 PBB tidak mengubah sikap,kalau hari ini nkl mula ubah sikap,sudah terlambat!

    ReplyDelete
  17. Adakah pemuda PBB bersatu dalam membentuk pemimpin berwibawa dan dimanakah punca kegagalannya?

    ReplyDelete
  18. Sememangnya Pemuda PBB hari ini gagal melahirkan pemimpin yang benar-benar berwibawa dan hakikat itu terserlah pada keputusan PRK di Sibu yang baru lalu. Pemuda sekadar menjadi penggempur kepada isu-isu yang berkaitan dengan poster dan sepanduk, pemuda bermotorsilkal bagi mengiringi dan meraikan calon-calon dan tidak lebih dari itu.

    Pemuda PBB gagal dibekalkan dengan fakta oleh kepimpinan tertinggi membolehkan mereka berhujah bagi menangani atau menangkis isu-isu serta tomahan yang dibawa oleh pembangkang bagi meyakinkan golongan muda serta meraih undi menyebabkan saluran orang-orang banyak yang tewas.

    ReplyDelete
  19. exco pemuda macam kadri. macam ni lah pbb pemuda nok maju. bertumbok bolel lah. nulis nama nya pun pun nisi betol. tanyak fadillah apa komen nya. sikit2 introduce nya pun dgan orang nisi jaulh - saya exco pemuda negeri. macam ni nok berjuang utok parti. nya pun dolok parti second.

    ReplyDelete
  20. PRanting: Mungkin benar tidak/kurang dibekalkan dgn fakta tapi sbg 'leader-in-the-making' they shud work on their own way to source out for info or strategy to enforce the party. Isu asasnya disini adalah majority besar kepimpinan kini adalah dikepalai oleh 'golongan korporat' yg berpaksikan bisness yg semestinya foundation mereka mengutamakan agenda lain yg lebih penting iaitu Power = Money?

    ReplyDelete
  21. Benar juak komen di padah oleh Pmda Ranting ya, saya sbg pmda kadang-kadang rasa kita tok diguna pakai ngantung poster dgn bermotor keluar masuk kpg ajak. Mana sidak elit ya nay sidak maok bergaul ataupun berkongsi info cuma dikalangan dirikpun ajak. Yang ditauk sidaknya ngiring burit menteri masa pilihanraya ngantar Profil Sykt minta projek FEDERAL di Swak tok.Syabas kepada SEMALAM di atas soalan yg diutarakan.

    ReplyDelete
  22. Sebab yalah kita sebagai PEWARIS Kepimpinan PEMUDA harus sedar, Pehin Sri Taib Mahmud Ketua Menteri Sarawak terlalu lama jadi CM... orang madah suratkhbar lama.. suratkhbar baru pemuda terus di lupakan oleh CM.. Pemuda mesti melahirkan pemimpin yang berani mengeluarkan pemuda yang berani untuk perubahan yang baru... jika pemuda berani knk lah ada perubahan cari CM baru... rakyat dah sik mauk lagi dengan orang tua tok... Taib Mahmud dah lama glak....

    ReplyDelete
  23. Politik Melayu hanya tahu kipas TM dan semua tindakan tidak ikhlas cuma cari makan. Sampai bila2, org Melayu sentiasa berada di peringkat ini saja. Cuba tenggok kebanyakan org Melayu yang masih layu dan hidup dalam kemiskinan? Apa yang dibuat oleh TM untuk memajukan rakyat bangsa Melayu. Yang senang dan kaya hanya segelincar saja ia itu org Melayu yang pandai kipas dan yang beerada di PBB saja. Apa bagus sangat TM ini. Dia dan keluarga nya terlalu kaya dan dari mana kekayaan in diperolehi jika tidak dari hasil Bumi Sarawak yang bertuah.

    ReplyDelete
  24. Persoalan BESAR Kenapa Fadillah selaku Ketua Pemuda BN SWAK tidak mahu bberucap?

    Wan Hamzah - seorang exco yg kontraversi dan masih mempunyai kes dgn SPRM dan semasa ditangkap tidak dpt menjelaskan darimana wang sebyk 4 juta berada di dlm akaun bank beliau?
    seorang exco pemuda pbb yg menyerang SDO Datuk Kamal sehingga menjejaskan banyak kerja kerja pembangunan di Swak sehingga KSU terpaksa menyerahkan kerja kerja pembangunan d Swak kpd Residen2 Bahagian.

    Semua KP KP Party komponen berucap termasuk KW. kenapa Fadilah selaku ketua pemuda BN Swak sengaja enggan berucap seolah olah beliau memperkecilkan taraf KP KP party komponen hanya setaraf dgn EXCO pemuda PBB sahaja. Kejadian ini telah membuat semua perwakilan party komponen BN spt PRS. SPDP, SUPP berkecil hati.

    Kejadian ini telah menimbulkan rasa kurang senang dan terkilan ramai perwakilan. Ketua Menteri juga tidak berpuashati dan marah atas tindakan Fadillah. Ketua Menteri telah mengambil tindakkan keluar dewan kitika Wan Hamzah berucap

    Semua pemimpin tertinggi BN dan PBB meluahkan rasa marah dan terkilan mereka termasuk Abg Johari, Awg Tengah, slyvester entrie, Tiong King Sing, Karim, Ali Mahmud, Bemee, Abu Seman, Leo Toyad, Entulu, George chan, Mawan, Norodin, Empiang, Rohani Karim, dan lain lain lagi.

    FADILAH telah dipulaukan oleh YB-YB BN ketika majlis makan malam di BCCK.

    FADILLAH memberi alasan kpd cm dan pemimpin lain bahawa keputusan untuk melantik wan hamzah sebagai pembahas adalah keputusan semua exco setelah mereka berbincang sesama mereka. hakikatnya perbincangan hanya lima orang sahaja. FADILLAH nampaknya sanggup membohongi cm dan pemimpin lain.

    Nampak jelas tiada kesepakatan di dalam pemuda PBB. Fadilah gagal mentadbir sayap pergerakan pemuda dgn betul

    Dengar ceritanya..pemuda PBB sekarang ini ada perpecahann dalam beebrapa team.

    ReplyDelete
  25. Mesti Boss suruh YB KARIM defence..sik kan lah semua orang nak berik statement. The outspoken YB lah yang di berik tugas tok.

    ReplyDelete
  26. best juak dengar komen dlam tok,yang heran kenak nama UMNIO DIsebut?apakah kp pbb dah join umno kerana UMNO dah diterima rakyat yang merasakan umno relevan untuk bumiPUTRA supaya dapat membawa sarawak lebih maju dan hasil sama2 dirasai...sila jawab ...

    ReplyDelete
  27. abang jo, pa tunggu agik. pancung terus. ketulahan ngaco tempat daud dan hasidah.

    ReplyDelete
  28. 10:21pm, u sik tauk fadilah dah join umno? exco pemuda yang mengikut fadilah dah join umno. u sik tauk? tanyak ripin apa yang di meeting di miri riya.

    ReplyDelete
  29. Penghormatan kepada kesemua penulis komen di atas. Memang ada ASAS KEBENARANNYA. Memang mengherankan KP PBB nominate Exco Member to make KeyNote Address on behalf of PEMUDA instead of him. Sekurang2nya Ketua Penerangan mempunyai kelebihan untuk diberikan tugas memikul amanat KP di Konvesyen. Memang akan jadi issue. Namun tindakan seumpama mesti ada maksud tersirat. Mungkin ada something yang mauk disampaikan oleh KP kepada barisan Ahli Majlis Tertinggi daripada Naib KP ----> EXco Member.. Sesuatu yang mengejutkan. Yang pasti kenak Wan Hamzah dipilih mungkin ada sebab tersendiri yang hanya boleh dijawab oleh YB KP sendirik. Namun yang wajar memberikan penerangan kepada umum khususnya ahli PEMUDA PBB terhadap keputusan YB KP melantik ahli EXCO Pemuda untuk menyampaikan ucapan terletak pada Unit PENERANGAN yang diketuai oleh KETUA PENERANGAN... kerana dalam mana mana struktur organisasi samada di dalam arena poltik mahupun di kancah peperangan seseorang yang memegang tugas sebagai KETUA PENERANGAN mempunyai kuasa paling penting untuk melaksanakan tugas bagi menyampaikan sebarang kenyataan / maklumat bagi mengelakkan sebarang kekeliruan berlaku di peringkat bawahan. Dalam konteks tok, Biro Penerangan PEMUDA bagi pihak Barisan PEMUDA boleh melaksanakan tugas menerangkan kepada umum perihal kenapa YB KP sik berucap pada Konvesyen tersebut supaua tindakan YB KP tidak disalah ertikan / diekspoitasikan oleh mana-mana pihak terutama sekali pihak pembangkang. Di dalam hal ini, Biro Penerangan mempunyai kuasa mutlak untuk mendapatkan intipati tindakan / keputusan yang telah dibuat daripada YB KP bagi tujuan menterjemahkan maksud tindakan tersebut kepada umum terutama sekali ahli PEMUDA...Mungkin YB KP is trying to tell something to somebody..Who? I dont know...

    ReplyDelete
  30. sory pok. biro penerangan sik berfungsi. di ambik alih oleh setiausaha media yang dilantik oleh fadilah tanpa mematuhi perlembagaan pbb. the whole organisation in the mess!!! hidup dilot!!! you are good in causing damage to pbb from inside. want to jump ship ka? where huh? over the sea ka?

    ReplyDelete
  31. Secara iklasnya saya kecewa dengan tindakan Yb Datuk Fadillah memberi ruang dan peluang kpd Exco Pemuda Negeri utk menyampaikan ucapan.

    Sebagai salah seorang perwakilan pada konvensyen BN Negeri, sekiranya beliau tidak dapat ataupun tidak mahu berucap sepatutnya tanggungjawab tersebut diserahkan kepada Timbalan Pemuda Negeri iaitu Saudara Daniel Jubang Datuk Kenneth Kanyan merangkap Setiausaha Politik kpd Ketua Menteri ataupun kepada Naib Ketua Pemuda.

    Adalah jelas sekali kita tidak peka akan perasaan saudara 'Bumiputera' dan kita tidak menghormati hiraki Majlis Tertinggi Pergerakan Pemuda Negeri 2010-2013.

    Ketika itu juga Pehin Sri meninggalkan dewan dengan diiringi Datuk Amar Awg Tengah masuk ke lobi vip. Adakah Pehin Sri marah ataupun kecewa dgn tindakan tersebut? Wallahualam.

    ReplyDelete
  32. Orang yang sepatutnya memberi penjelasan kpd umum khasnya kepada ahli-ahli PBB terhadap insiden tersebut adalah Yb Fadillah sendiri.

    Bukannnya Yb Karim ataupun Biro Penerangan, dia sebagai Ketua Pemuda Negeri merangkap Naib Pengerusi Pemuda Barisan Nasional sepatutnya bertanggungjawab dan membuat kenyataan akhbar kenapa dia membenarkan sdra Wan Hamzah mengggantikan tempat beliau utk berucap pada Konvensyen Barisan Nasional Negeri.

    Dlm erti kata lain, tindakan kita sebagai pemuda-pemuda PBB tidak menghormati PRESIDEN PARTI!!!

    ReplyDelete
  33. I setuju dengan pendapat rakan2 di atas terutama sekali sdr SEMALAM. Memang benar kenyataan yang di buat. I sendirik pun agak terkilan dan kecewa sedikit dengan perkembangan terbaru ya. Malah seperti yang dikatakan oleh PENULIS SIK BERNAMA, memang BENAR pada dasarnya perlantikan mana jawatan mesti mematuhi perlembagaan parti dan proses tersebut perlu dipatuhi.

    Seperti kata SDr SEMALAM, I bersetuju Hiraki memang penting dalam mana2 organisasi. SIk dapat main lompat2 walaupun kita sik suka dgn orang bawahan kita. Cdak pun dipilih menerusi proses demokrasi and dipilih oleh majoriti PEMUDA. Mun semua org sik respect the system yang telah dipatuhi sejak sekian lamak, gney kita nak embak pergerakan PEMUDA ke tahap yang lebih bagus dan disegani.

    Tapi setiap yang berlaku ada sebabnya dan jawapannya hanya ada pada YB KP ajak..I dont want to speculate bagi menghormati pandangan rakan2 yang lain yang mungkin leibh arif tentang hal tok..

    ReplyDelete
  34. YAB Pehin Sri KM memberitahu kita semalam tentang Politik Menipu yang diamalkan oleh pembangkang selama ini, adakah pengamal blog ini sebahagian dari pengikut Politik Menipu ini? kerana maklumat yang disampaikan oleh pengulas pengulas di atas hampir semuanya salah atau sengaja diputarbelit, hakikat yang berlaku dalam konvensyen BN semalam ialah :

    1. YAB KM berucap selepas sdr Wan Hamzah dan Datin Sri Empian membahas, maka ucapan pertama yang keluar dari mulut YAB KM sewaktu ucapan penggulungan semalam ialah " Saya gembira kerana kini Pemuda telah berjaya dan sudah bersedia dengan pelapis baru dalam parti kita .." dan Km menyatakan kegembiraan beliau atas perkembangan ini dan beliau menutup ucapan beliau dengan perkataan " akan ramai pelapis baru dari pihak pemuda yang akan menjadi calon dalam pilihanraya akan datang ini" dan beliau terus turun dari rostrum...Bagi orang yang ada dalam dewan pada waktu itu dapat melihat dengan jelas kegembiraan KM terhadap prestasi Pemuda yang dipimpin oleh YB Datuk Fadilah.

    2. Pihak kerajaan negeri Sarawak telah sejak 4 tahun yang lalu terutamanya YB Dato Abang Zohari selaku Menteri Perancangan Bandar selalu meminta kepada Putrajaya supaya semua peruntukan projek projek kecil diserahkan kepada Pejabat Residen dan Pejabat Daerah masing masing tetapi Datuk Kamal SDO Sarawak tidak mengendahkan rayuan dan permintaan ini sebaliknya melaksanakan sendiri semua projek projek di sarawak. Maka sekiranya benar disebabkan serangan dari Wan Hamzah telah membuatkan semua peruntukan projek dikembalikan kepada pejabat residen dan pejabat daerah di seluruh Sarawak maka Wan hamzah adalah Hero Sarawak yang telah mengembalikan peruntukan tersebut ditadbir urus oleh rakyat sarawak sendiri dan bukannya dilesapkan oleh orang melaya datuk Kamal SDO itu.

    Kesimpulannya, lihatlah dengan mata yang bersih maka anda akan membawa pulang kebenaran..dan bukannya pembohongan..berhati hatilah kepada politik kotor yang diberitahu oleh YAB KM semalam..Politics of Delusion dan Politics of Perception..

    ReplyDelete
  35. (sambungan )3. Wan Hamzah seperti yang kita tahu adalah usahawan muda berjaya yang memiliki Lesen Kontraktor Kelas A sedari dulu lagi, maka adakah logik beliau tidak dapat menjelaskan dari mana datangnya sumber kewangan beliau? dan adakah pelik kalau benar wang simpanan usahawan kelas A seperti beliau mencecah jutaan ringgit??? Kalau beliau tidak mempunyai pekerjaan atau cuma kerja makan gaji tapi mempunyai wang yang berjuta maka barulah perkara itu menjadi pelik dan menjadi persoalan.Yang jelas, sumber kita dari SPRM menyatakan fail sdr Wan Hamzah ini tidak dibawa ke mahkamah kerana tida kes rasuah yang berlaku dan semua pendapatan beliau adalah sah yang diperolehi dari projek projek kelas A beliau.Sebab itu lah sehingga kini selepas disiasat pada tahun 2009 dulu sdr Wan Hamzah bebas dari segala pertuduhan rasuah.

    4. Fakta penglibatan politik sdr wan Hamzah yang kita tahu ialah selepas beliau graduate dari UIA dalam bidang Pengajian Islam beliau memulakan bisnes kontraktor kelas A dan beliau menjadi Ketua Pemuda Demak Laut semenjak tahun 2002 lagi dan berjaya mengekalkan jawatan sebagai Ketua pemuda Demak laut selama 4 penggal berturut turut sehingga kini, bahkan beliau adalah satu satunya Ketua pemuda di bahagian Kuching yang berjaya mengekalkan jawatan beliau sehingga kini.Beliau berjaya mendapat undi tertinggi sewaktu konvensyen PBB 2010 yang lalu dan sekarang menjadi Ketua pemuda PBB Zon Kuching.Maka jelas lah dengan pengalaman yang ada beliau sebenarnya asset dalam pemuda PBB...namun mungkinkah ada individu lain yang merasa dengki dan cemburu melihat asset pemuda yang semakin ranum ini???

    5. YAB KM telah keluar dari pentas selama 5 kali sewaktu perbahasan sedang berlangsung semalam termasuk lah ketika Tan Sri Jabu berucap, maka adakah ini bermakna 5 kali juga KM tidak happy sewaktu di atas pentas dan adakah ini bermakna ada 5 orang pemimpin parti yang beliau marah ..?? hakikatnya wahai saudara saudara ku, YAB KM pergi ke toilet dan berhenti berehat / solat asar..

    6. Kita percaya YB Fadilah mempunyai sebab yang kukuh untuk memberi kepercayaan kepada exco beliau berucap mewakili Pemuda PBB pada hari tersebut, yang jelas sekiranya keputusan beliau menyalahi peraturan konvensyen tersebut maka sudah pastilah YB Dato Amar Awg Tengah selaku pentadbir konvensyen dan Dato Sri Awang Asfia selaku Pengerusi konvensyen tidak akan meluluskan permohonan YB Fadilah itu. tapi pihak kepimpinan parti bersetuju dengan tindakan YB fadilah pada waktu itu bahkan opening dan closing remark YAB Pehin Sri sewaktu ucapan penggulungan dengan jelas menyatakan 'consent' atau 'restu' beliau terhadap keputusan Yb Fadilah itu.

    6. Marilah kita melihat perkara ini secara matang / hati yang bersih dan bukan dengan hati yang dengki. Seharusnya kita menilai, membahas dan mengkritik isi kandungan ucapan sdr Wan Hamzah itu sendiri dan bukannya mengupas tentang perkara teknikal pengurusan. bak kata orang bijak pandai: Jangan lah kamu lihat siapa yang bercakap, tapi lihatlah apa yang dia cakapkan.

    Kesimpulannya, lihatlah dengan mata yang bersih maka anda akan membawa pulang kebenaran..dan bukannya pembohongan..berhati hatilah kepada politik kotor yang diberitahu oleh YAB KM semalam..Politics of Delusion dan Politics of Perception..

    ReplyDelete
  36. One Politician did telling me about something. When a Politician makes a statement in relation to something sensitive, he will talk in a nice word, with a wider smile and looks happily as if nothing happening.. But always take the statement in the opposite way cos THAT IS THE TRUE MEANING.

    Bijak Pandai juga bertanya: Kalau Dajjal bercakap "AKULAH TUHAN KAMU" adakah kita TERUS menerima Dajjal sebagai Tuhan atau kita terlebih dahulu melihat siapa yang mengakui Dia Tuhan?....FIKIR2 KAN LAH...

    ReplyDelete
  37. Minta maaf sdra Insider, sewaktu Wan Hamzah memberi ucapan, Pehin Seri terus keluar dewan sehinggalah selesai perbahasan Wan Hamzah.

    Sewaktu Tan Sri Jabu Berucap memang benar CM keluar hanya untuk ke tandas, bak kata Tan Sri Jabu Im also biological.

    ReplyDelete
  38. Di Malaysia kita mengamalkan freedom of speech sdra Insider, adalah tidak wajar sdra terus menuduh pengamal blog ini mengikut fahaman politik menipu ataupun memutar belitkan fakta.

    Pada hari Konvesyen BN Negeri 5 Mac 2011 seramai lebih daripada 5000 perwakilan yang hadir merangkumi komponen parti BN daripada Sarawak,sewaktu Wan Hamzah memberi ucapan bagi pihak Yb KP ramai yang terpinga-pinga dan tertanya-tanya kenapa Yb KP PBB tidak berucap?

    Adakah para perwakilan pada hari tersebut harus dilabelkan sebagai PENGIKUT FAHAMAN POLITIK MENIPU? Mereka ada hak untuk mengetahui hal yang sebenar dan janganlah org-org bawahan ini jadi mangsa seterusnya.

    Memang tidak dapat dinafikan insiden tersebut akan menjadi perbualan ramai dan akan banyak persepsi yang timbul. Adalah lebih elok dlm buku program letak sajalah nama orang yg mewakili Yb KP jadi tidak timbul kesangsian dikalangan Pemuda PBB/BN. Tidak perlu nak buat kejutan sekadar hendak menunjuk-nunjuk bahawa kita sudah ada mempunyai pelapis.

    ReplyDelete
  39. Sdr Insider..kami tahu anda sendiri adalah Wan Hamzah kerana pertuturan adan sudah biasa kami dengar...dari baris2 ayat anda kami tahu anda adalah wan hamzah.... kalau kes RASUAH (SPRM) anda yg menghebohkan negeri Sarawak itu sudah selesai mana dia buktinya? mana surat perlepasan dari SPRM?
    Mcmana dgn wang sejumlkah 4 juta hasil kautan dari projek projek kelas F yang berpuluh puluh di tangan anda? Siapa kontraktor tidak tahu kalau nak dapat kontrak under parlimen santubong mesti melalui anda, sudah menjadi rahsia terbuka di Kuching ini.

    Disebabkan anda ditangkap oleh SPRM hasil dari laporan kontraktor kelas F alin yg kecewa anda coba mengaitkan pihak SDO tapi SPRM mendapati SDO TIDAK TERLIBAT. Utk mengelakkan tohmahan lagi KSU telah mengeluarkan sekular supaya semua projek SDO dijalankan oleh residen..ini semakin meneynangkan kerja SDO sebenarnya.

    CM memuji golongan pelapis muda bukan dituju kpd anda tetapi sebenarnya kepada ketua pemuda dan wanita parti komponen spt PRS.PDP. SUPP yg turut berbahas. Mereka menunjukkan komitmen tinggi berbahas dan intipati kandungan perbahasan mereka juga baik,bukan seperti Ketu Pemuda anda yang BACUL, tiada Pelir itu. Selepas CM memanggil Fadillah semasa anda berdiri di rostrum, bertanya kpd KP anda nampak jelas bahasa badan CM kurang senang lalu keluar dewan,
    Ramai juga ahli komponen yg keluar dewan, dan di luar sana semua org tertanya tanya MENGAPA? Mengapa KP anda tidak berucap sedangkan inilah masanya Fadillah sepatutnya memberi semangat kpd seluruh jentera pemuda BN.
    Sana sini org bercakap CM marah, Dtk Amar Abg Johari marah, Awg Tengah juga marah. begitu juga Jabu, YB Karim, Datuk Seri Ali, Entulu, Enteri, Tiong King Sing dan lain lain. Seluruh dewan petang itu menyatakan kesal mereka.

    Mungkiin bukan salah anda, tetapi sebagai Ketua Fadillah tidak sepatutnya menyerahkah tugas itu kpd anda sedangkan beliau berada di dewan masa itu. Nama anda belum bersih lagi dari kes SPRM yg baru setahun lebih berlaku, fail anda juga belum ditutup sebenarnya. Cuma menurut sumber yg dipercayai, hanya selepas pilihanraya baru kes anada akan dijalankan.

    Tanya sama KP anda kenapa dia dipulaukan oleh pemimpin pemimpin lain semasa majlis makan malam tersebut di BCCK? ada kawan berkata beliau kasihan melihat Fadillah dipulaukan oleh YB YB lain termasuk Karim yg selalunya rapat dgn beliau. Fadillah juga dikatakan mengelakkan untuk bersalam dengan CM semasa balik.

    ReplyDelete
  40. Penghormatan kepada kesemua penulis komen di atas. Sentiase kekalkan sikap menerima pandangan rakan2 yang lain. Jgn sampei nuduh PENGIKUT POLITIK MENIPU? Ya bukan caranya. Mun salah perbetulkan . Mun betul perelokkan lagik. Bukan kah ya cara yang terbaik untuk kita berkongsi pendapat dan matlamat?.

    ReplyDelete
  41. I nak berkongsi pendapat dengan rakan-rakan di atas yang melahirkan kekecewaan dengan tindakan KP PBB membenarkan EXCO Member merik speech bagi pihak BARISAN PEMUDA PBB. Walupun I sekadar ahli biasa PEMUDA PBB, bila dengar jak perkara kedak tok berlaku, terasa kali jak. Konvensyen BN Sarawak yg diadakan pada Sabtu lepas bertujuan untuk mengukuhkan banteng jentera BN menjelang pilihanraya DAN bukannya tempat untuk TRIAL & ERROR untuk apa-apa strategi ataupun rancangan. Tok adalah masa untuk menyiapkan bala tentera untuk berjuang. Tapi bila time nak mendengar ucapan dari JENERAL PEMUDA PBB, hanya SARJAN PEMUDA jak merik ucapan. Bukan mauk merendahkan kebolehan sdr WHWP. Beliau ada karismanya yg tersendiri dan gaya ucapan beliau mendapat sorakan para yang hadir. Tetapi konvensyen BN tok bukan untuk mengetengahkan para pelapis. Ini bukan masanya.
    Sdak yang hadir adalah dari parti component yang lain seperti SPDP, SUPP dan PRS bukan PBB ajak. Ya ada rasa sakit sikit nak nerimak kenyataan kerana parti2 lain semua KP cdak berucap. Setiap parti yang hadir mauk dengar ucaptama dari Ketua Barisan di setiap Parti. Bila time PEMUDA PBB , hanya EXCO Member yang berucap. What is actually happening? Bila KP merik tugas berucap dengan EXCO Member ada yang ngerut dahi. Kenak? Kerana nya merik simple explanation to all BN Component! Post KP PEMUDA PBB SARAWAK sama LEVEL dengan EXCO Member jak. KP PBB sik ada kekuatan untuk berucap!. Malu kita .. Tok bukan masa untuk assign tugas penting pada masa getir kedak tok. Even Dato Dr. George Chan (a great respect to him) kenak sore throat gik berucap dirikpun, siknya nyuruh orang lain. Unless mun KP sik dapat hadir kah, then it would be a different story but then job goes to TKP bukan nya org lain.
    Kita pun dah tauk bahawa Konvensyen tok adalah untuk persediaan menghadapi pilihanraya. Mun KP sik bersedia untuk merik ucaptama ketika pilihanraya yang dah nak dekat, susahlah kerana ia akan illustrate yang PEMUDA PBB sik bersedia untuk pilihanraya. The GENERAL has not guts to lead an army for a battle but remain confident to lead a battalion to go for a war.
    KP PBB Sarawak bukan sahaja mewakili PERGERAKAN PEMUDA PBB ajak. Nya juak merupakan PEMIMPIN PEMUDA BN SARAWAK. Semua wakil parti komponen nak dengar ucaptama beliau pada ari ya bukan orang lain. I WRITE THIS COMMENT BECAUSE I RECEIVED A RESPONSE FROM OUR FELLOW BN COUNTERPART YANG TERKEJUT DENGAN INCIDENT DI KONVENSYEN YA AND EXPRESSED THEIR UNHAPPINESS OVER THE SITUATION and DEMAND A BIT OF EXPLANATION IN WHICH I CAN NOT OFFER. Mun sidak PRS, SPDP and even SUPP are a bit sensitive about this issue, we in PBB as the senior party in BN Component should be MORE SENSITIVE.
    Oleh kerana I sik mauk di PEMUDA PBB dicop sebagai ARROGANT, I sebagai AHLI PBB Sarawak memohon maaf kepada rakan2 PEMUDA di PRS, SPDP, SUPP di atas kejadian yang berlaku. Diharap ia tidak menjejaskan persiapan barisan PEMUDA BN Sarawak untuk melengkapkan diri menghadapi pilihanraya yang akan datang.

    ReplyDelete
  42. Teks ucapan Yb Fadillah di Perhimpunan Agung PBB Ke-12
    "Pembangkang tidak ada isu untuk diperdepatkan lagi jika kita berjaya membawa keluar rakyat daripada kemiskinan dan kedaifan kerana inilah perjuangan sebenar parti kita," katanya ketika berucap pada perhimpunan pergerakan Pemuda dan Wanita PBB di sini, yang dirasmikan Ketua Menteri Sarawak yang juga Presiden PBB Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

    Teks ucapan Yb Datuk Fadillah di Konvesyen Barisan Nasional Negeri:

    .......................tanya Wan Hamzah

    ReplyDelete
  43. bila masa jadi syed hamzah? memang kambing hitam lah syed hamzah tok,nya melobi mauk jadi yb si syed tok mauk ganti yb nya kali,yb nya pun 'dibunuhnya',mcm ney KP Pemuda Pbb ambik org mcm tok,kelak yb Dtk KP d 'encang'nya,bukan boleh cayak miak ya,syed@wan hamzah,u sik akan jadi yb selagik perangey u sik ubah,cucuk org dari depan dan belakang,bait-bait yb Dtk R dan yb Dtk W

    ReplyDelete
  44. Mengapa menyangka saya wan hamzah, hanya kerana saya meluahkan fakta secara professional maka saya disangka wan hamzah? No bother, i m not wan hamzah.Brother, semua fakta yang saya sebut adalah fakta terbuka yang kita semua boleh lihat, sik perlu wan hamzah untuk menjawab, sesiapa yang hadir dalam dewan pada waktu itu pun boleh mendengar ucapan KM selepas ucapan Puan Sri Empiang. Saya tidak perlu consent wan hamzah atau YB Fadilah untuk menjelaskan perkara ini.Ada pun saya menjelaskan perkara ini kerana saya selaku seorang ahli pemuda PBB, tidak mahu wujudnya pemuda yang mengamalkan Politic of Perception and Delusion seperti yang diamarankan oleh YAB KM.Memfitnah sesama pemuda menggunakan blog semacam ini ,adalah sebahagian dari Politic of Perception.

    Brother, sila refer balik aturcara program konvensyen BN 2011, aturcara program petang itu bukanlah 'Ucapan Ketua Pemuda Bn atau Ketua Pemuda PBB' tetapi sebaliknya 'Perbahasan Ucaptama YAB Pengerusi BN sarawak oleh pergerakan pemuda dan wanita.jadi terserahlah kepada pergerakan pemuda masing masing untuk menentukan siapa yang mewakili mereka. Sekiranya program itu 'Ucapan Ketua Pemuda atau pengerusi Pemuda BN sarawak maka barulah menjadi satu kesalahan sekiranya org lain yg berucap. YB Fadilah pun seorang intelek dan lawyer jugak bro, pastinya beliau sudah meneliti semua perkara teknikal seperti ini.

    Samada YAB KM maksudkan wan hamzah sebagai pelapis pemuada, itu bukan persoalannya bro, persoalan nya ialah YAB KM dengan jelas menyatakan keyakinan dan kegembiraan beliau terhadap kepimpinan dan keputusan YB Fadilah dalam memimpin pemuda PBB dan tindakannya menyediakan pemimpin pelapis dalam pemuda.

    ReplyDelete
  45. Sdr Insider, mun wan hamzah nak njawap pun sik ada hal, biar jak nya njawap memang kita mesti mersih nama kita mun ada org nak menfitnah nama kita. Tapi i tok sebagai pemerhati ajak rasa bukan wan hamzah yang perlu menjawab benda tok tapi Yb Fadilah lah. ya hal nya dengan CM lah. mun ari ya CM pun sikada nganok atau nyindir Fadilah so apa kita gik nak gago gago nganok YB Fadilah?? CM muji Fadilah agik ada ari ya.

    ReplyDelete
  46. Cameraman- Benar bro Insider- KM sebenarnya sangat gembira dgn Fadillah ariya sehingganya terpaksa keluar dewan dan masuk ke VIP Lounge menahan senyum dengan mukanya kemerahan.
    Begitu juga dgn Awg Tengah yg sama keluar mengikuti KM ketawa terbahak bahak gembira dgn tindakan Fadillah.
    Begitu juga Abg Johari yg bila ditanya yg sgt gembira bila tindakan Fadillah yg mempromosi Wan Hamzah untuk menggantikan Abg Drauf.
    Jabu juga sgt happy bila Fadillah berjaya membuat perwakilan party komponen lain terasa hati dan kesal. ini adalah kemenangan untuk Pbb.

    YB yg lain juga semua suka nak mengata saja kerana cemburu dgn kejayaan Fadillah yg berjaya memberi MALU kepada presiden PBB dan ahli party keseluruhannya.

    TAHNIAH kepada FADILLAH dan Pemuda PBB yang bertindak bijak untuk mempercepatkan KM turun tahta.

    Yang paling SEDIH adalah Hj Bustari abang Fadillah kerana Fadillah tida mampu untuk menggembirakan KM yang telah membuang beliau dari menjadi Bendahari PBB.

    Konvensyen BN ini nampaknya telah mencapai matlamatnya kerana Fadillah dan kuncu kuncunya telah berjaya merobek robekkan semangat BN dan meningkatkan ketidak percayaan party komponen kpd PBB, sememang itulah kemahuan semua hali PBB.

    TAHNIAH kerana sanggup berbelanja BESAR untuk konvensyen yg ujungnya hilang KLIMAKS.

    Moral of the story- Siapa untung sebenarnya...plan Fadillah sudah berjaya...yg ingin menjadi KM ...

    We salute u Fadillah....Plan u sgt halus...sehingga line yg di between itu sgt halus..tidak dapat dibaca dgn even binocular..

    ReplyDelete
  47. Wan, mana surat SPRM yg madah kes u udah dibuang? coba tunjuk lok. ko tunggu lah selepas election tok apa kmk org SPRM akan polah. Standby jak loyar kawan ko si Awg Najib(pkr) pakey defend ko...

    ReplyDelete
  48. pok, bukan kes wan hamzah ajak, kamek orang PKR maok lepas election tok kes Datuk Taib yang ada asset beratus juta,kes Datuk Awang Tangah, kes rasuah Adenan satem, rasuah Jabu, kes semua Yb PBB yang berumah mcm istana mesti dibicara..kau ingat maok kerajaan mukak kes sidak tok semua kah pok!!! Sebab ya lah PKR mesti menang di Sarawak election tok barulah semua kes ya akan di bukak!!! Menangkan PKR hapuskan perasuah besar dalam PBB !!!

    ReplyDelete
  49. GEMPAR!! GEMPAR!!! GEMPAR!!! SEBANAKU SARAWAK ALAT PEMBANGKANG MEMECAH PBB!! SILA LAYARI WEBSITE INI http://www.sebanaku2u.blogspot.com/
    Siapakah dalang sebanaku sarawak ini??? Hahahah..semua orang tahu..Aziz Adenan dan Pandi Suhaili..semua orang tauk lah..

    ReplyDelete
  50. menar ya !! taib ketua dan presiden parti rasuah ya mesti dibawa ke mahkamah sekalik dengan smua konco konco pbb..kita tukar kerajaan dulu!!! demi menghapuskan kerajaan rasuah taib mahmod kita mesti pastikan PR menang besar pilihanraya tahun tok.

    ReplyDelete
  51. ajiz denan oh ajez denan...kau ingat kamek urg sik tauk semua benda tok di taip oleh kau kah?? kak kah kah..kau jak sik tauk yg semua org tauk kau yang naip semua tok..dendam benar kau dgn padilah..oh ajiz denan..

    ReplyDelete
  52. mr cameraman pebulak, ney ada kamek urg ditunggah Cm masuk ke bilik vip ari ya..kau sik nanggar kah semua kamek urg exco pemuda PBB duduk barisan hadapan sekali waktu wan hamzah berucap sampei abis...udah gik bulak ya aziz anak tok denan..

    ReplyDelete
  53. semua komen ya ditulis aziz denan sorang pok..semua kita tauk nya nang sakit ati dengan Yb Fadilah...sikada isu apa benda tok pok.

    ReplyDelete
  54. Kami mahu kes Datok Taib Mahmud dan semua yang makan rasuah dalam PBB dibuka secaepat nya kerana laporan sudah lama dibuat MACC, beratus juta wang rakyat telah dimakan oleh Taib dan keluarganya.Kita mesti kasi menang PKR barulah semua mereka akan ditangkap.


    MoCS (Movement for Change Sarawak) today submitted a 2-inches thick compilation of articles and expose on Sarawak Chief Minister Taib Mahmud’s alleged wrongdoings to the Malaysian Anti-Corruption Commission, demanding MACC’s disclosure of its progress in investigating into the more than 10 reports lodged with the Malaysian anti-corruption agency and issued an ultimatum to the unpopular Chief Minister.
    MoCS co-ordinator, Francis Siah, was upbeat when contacted: “we had successfully carried out our ‘mission’ this morning at the MACC office in Kuching”.
    “The Sarawak MACC assistant commissioner Mohd Noor bin Ali was on hand to receive our submission. He was gracious enough to receive us at the entrance of Bangunan Sultan Iskandar Shah. Many reporters were present. Further, We have copied this submission and demand and we shall deliver them to the MACC Kuala Lumpur and the Prime Minister”.
    “As a show of unity and strength, YB Chong Chieng Jen, See Chee How, State PAS secretary Faisal, Baharuddin, Joshua Jabeng, Alphonsus Kuek, other PR representatives and MoCS Fellows were in our delegation this morning”, Siah said: “MoCS is seeking an appointment with Najib. We will take this matter up to the very top”.
    Below is MoCS’ press statement released this morning.
    PRESS STATEMENT by Francis Paul Siah, leader of the Movement For Change, Sarawak (MoCS) in Kuching on 4th March, 2011.
    On behalf of MoCS and as a citizen of the state of Sarawak, I submit to the MACC today all the reports of the corrupt practices and blatant abuse of power allegedly committed by Sarawak Chief Minister Abdul Taib Mahmud.
    The said allegations and accusations have been widely reported in the media, notably in many news portals and blogs, both locally and overseas.
    Today, I am putting on record MoCS’s demand that MACC conduct an immediate investigation on the allegations against Abdul Taib Mahmud.
    This demand is endorsed by four Pakatan Rakyat parties in Sarawak, namely DAP, PKR, SNAP and PAS. Several NGO groups also concur with this formal demand. Their representatives are with me here today.
    We also demand that MACC update the public on the status of the reports and complaints lodged by various parties in the past against the chief minister.
    We wish to know whether MACC had taken any action so far despite the overwhelming evidence put forth by Sarawak Report, Bruno Manser Fund and a number of other whistleblowers.
    It must be noted that most of the allegations of corruption against the chief minister have documentary proof.
    MACC owes it to Sarawakians and Malaysians to reveal what it intends to do regarding these serious allegations of corruption and power abuse against Abdul Taib Mahmud.
    To ABDUL TAIB MAHMUD: We give a 9-day notice from today (March 4 to March 13) to the chief minister to turn up on March 13 at 13.13 hour (ie 13 minutes past one o’clock) sharp at the Central Police Station, Khoo Hun Yeang Street, Kuching to respond to all the accusations and allegations against him as contained in our submission with our formal demand to the MACC on March 4.
    If the honourable chief minister does not turn up on the said day and time, we will have no alternative but to adjudge him GUILTY of the accusations against him. We will declare so and he should be charged for the crime of graft and money laundering and we will demand that he should step down immediately.
    If he refuses to resign voluntarily, we will mobilize people’s power together with our allies in Pakatan Rakyat and other NGOs to oust him at the appropriate time.
    This is MoCS’s commitment to the people of Sarawak.
    Signed: Francis Paul Siah, Leader, MoCS

    ReplyDelete
  55. Hebat..hebat!! Bergaduhlah kitak urg pemuda pbb sama dirik org PKR senyum nanggar ulah ktk urg mcm tok.

    ReplyDelete
  56. benar kah apa nak di padah dalam sebanaku2u tok ? http://www.sebanaku2u.blogspot.com/ siapa 3 org trojan yang dimaksud oleh pengarang blog ya yg berniat nak merosak PBB dengan ngasut org pbb bekelahi sama dirik? Ada sidak madah Raden Kadri, Aziz Denan dan Pandi suhaili ( R.A.P ).menar kah?

    ReplyDelete
  57. Syabas PKR ! Syabas !! Berani mendedahkan rasuah Taib Mahmud.INi lah perjuangan yang sebenar!!

    ReplyDelete
  58. HIDUP PKR!! HIDUP PKR!!! PERGI MAMPUSLAH TAIB DAN ORG PBB YANG MAKAN TAIK RASUAH SEMUA!!

    ReplyDelete
  59. sik aku heran mun tok semua kerja aziz adenan sebab nya selalu sabotaj program pemuda negeri sebab ya lah exco negeri pernah nak ngantung aziz adenan tok tapi ngenang pilihanraya dah dekat sik jadi dan kesian malu lah bapa nya kelak.Tapi ya lah perangei aziz adenan gila nak ngambik jawatan Ketua Pemuda dengan cara jaik bertaik manok....tokkkk tabekkkkkkk..ati buruk berjuruk nak jadi KP juak kau ya!!!!

    ReplyDelete
  60. APA KATA GENG AZIZ DAN PANDI TOK NGENTAM YB FADILAH ABIS ABISAN MCM TOK. DOLOK SIDAK DUAK TOK LAH NGENTAM PADILAH DALAM SURATKHABAR DAN MADAH CM DAH BENCI NANGGAR MUKA PADILAH TAPI TIBA TIBA DAPAT PINGAT DATUK PADILAH DIBERIK OLEH CM.ALU NAMPAK PEBULAK AZIZ. TOK ADA LAGIK MADAH CM SIK SUKA DGN YB PADILAH, SIK UDAH UDAH GIK PEBULAK KAU YA AZIZ.

    ReplyDelete
  61. Haha..nang bodo lah mainan politik fak tiga "R.A.P" ya..ingat tindakan "childish" daknya CM muji?CM dirikpun menyampah dgn anak buahnya si Aziz ya.Sampey saya nengar dak newspapers Utusan Sarawak & Sarawak Tribune banned cerita dak tiga ya. Bukannya arahan org lain,cousin Aziz dirikpun ngeluar arahan ya si Hanifah (boss besar Sarawak Press).
    Saya nang nunggu masa konvensyen BN ria nak nangga olah dak 3 ya..Tapi Aziz & Pandi jak ado coz si Doraemon (Raden) balit Sibu coz ada AGM DUBS. Tedah si Doraemon,nang gila kuasa juak nak bertanding presiden DUBS..tapi kalah nya pok..pok..Lepas tok nya nak bertanding Pengerusi Penjaja-Penjaja Daing Babi gik kali di Sibu nun..hahaha.....
    Ok,mada konvrnsyen BN ria mun kitak orh merati dak 3 ya nang pandey main isu..Sebelum konvensyen start dak 3 ya molah report pasak RFS & muka kluar di newspapers on the following day (ramey peserta konvensyen maca).Rasa daknya pandeylah tek..tapi that's just another "clowned" act by those group coz myself & what i heard from few "politicians" whispering to each other during resest at the convention was like this "macam org paloi jak kerja dak 3 ya" (btw,those politicians are ministrial level). Tok namanya lobi paloi" said another minister from federal.
    Oh,during the cnvention majority the Pemuda sit,work,walks,eat in one group. only Pandi & Aziz allianated themself from the "big Pemuda" group.Aziz busy on the top seating with his "UMB" boysk recording and capturing the event. Seperkara lagik,from freind of my friend said si Aziz ngambik semua pass media pakey balo nya jak.Si Kas dapat pass ya sedangkan dozen reporters didnt aware of that pass. di control oleh si Aziz ya. They said most of the media doing the coverage know about the hidden pass by him and they curse him badly at the back.
    On the komen org sik bernama di atas sekali ya,untuk makluman u bikan setakat 6 org jak berbincang pasal nyuroh Wan Hamzah ya berucap mewakili Pemuda.Pada malam sebelum konvensyen ya Ketua Pemuda & exco Pemuda ada molah dinner di Dormani hotel & sekitar hampir 200 org Pemuda datang (no need to question my figure coz i have all photos taken by some of the attandees that night). Selepas dinner ya,Fadillah ngembak dak exco dari Bumiputera & Pesaka yg saya rasa lebih dari 10 org utk berbincang pasal perbahasan ya. Iboh nak berbulak. saya cukup bukti.
    Barisan exvo telah bersetuju utk melantik Wan Hamzah utk mewakili Pemuda berucap masa konvensyen ya.Tujuan Fadillah molah gia is to give opportunity to pemuda itself to voice their opinion out. saya rasa mun si Pandi ya berucap si, timbul issu tok rasanya...hahaha...mongok nar juak mainan tak org tok...
    Coba kitak org nangga gambar yg di kmen oleh dak Demak yo...Isu tok timbul bukannya pasal Fadillah..tapi isu personal org yg sik suka ngan Wan Hamxah dari kawasan ya lamak tok. sebab ya isu tok keluar..coba si Aziz @ Pandi berucap....wahhh,gerenti dipuji2 sebanaku tok daknya...huahuahua...palui....politik macam drama swasta jak...kuikuikui....
    CM dalam last perenggan ucapannya madah "pasti ramai wajah baru dari yg muda2 pada election kali tok klak"...tapi maaplah si Aziz,Pandi & Raden..bukan kitak org..btw,nama kitak org dah ado di Bukit Aman nun...
    Aok oww,pasal dinne pemuda ya tek sebelum konvensyen..dak majority exco Pemuda molah dinner di Dormani tapi dak 3 stooges ya molah dinner juak di Matang malam ya..Poorly sik sampey 50 org datang,,ya pun datang bukannya Pemuda,dak org tua dari kawasan..Sigek gik lawak dipolah dak 3 ya malam ya..adakan nama2 bloggers daknya dipadah to public? palui ka apa,endak kah lepas tok public tauk sapa blogger2 ya?In war art, you should not reveal ur secret weapon..tapi dah exvited gilak,habis nama2 blogger didedahkan malam ya oleh si Pandi ya...
    Oklah,capek udah gue nulis..nanti2 gue sambung lg..byk lagi " al-kisah" 3 stooges ya..nanti kemunculan episod seterusnya....

    ReplyDelete
  62. Ini adalah artikel dari Blog The Unspinner tentang Aziz Adenan Satem ( kasi malu bapak saja kau ini aziz ) (http://theunspinners.blogspot.com/2011/03/ketua-umb-di-sarawak-bawa-masaalah.html)

    Renung renungkanlah wahai org PBB..
    Ketua Penerangan dan UMB PBB yang tergila-gila mahu naik cepat dalam politik atas landasan anak bapak, nampaknya terus menunjukkan rasa tamaknya untuk kuasa pada masa yang tidak sesaui sekali.

    Semasa PBB sedang bersedia untuk pilihanraya umum negeri Sarawak, Aziz Adnan yang tamakkan kuasa terus mengasak mengehentam pelbagai pihak, termasuk ketua sendiri ketika pilihanraya.

    Aziz menggunakan jawatannya sebagai Ketua UMB PBB untuk menaikkan dirinya dan bukan ikhlas dan jujur untuk menguatkan kekuatan siber PBB.

    Apa yang dia lakukan dalam berhadapan dengan Radio Free Sarawak dan Sarawak Report yang mengasak Ketua Menteri Taib Mahmud dengan pelbagai fitnah dan tomahan? Apa yang dilakukan untuk menjelaskan serangan-serangan terhadap keluarganya?

    Usahanya di siber Sarawak hanya usaha alah kadar kerana dia lebih menghabiskan sumber kepada Sebana Ku untuk menghentam satu demi satu orang2 yang dia tidak suka. Dengan membayar seorang wartawan yang mirip pembangkang, Aziz seolah-olah menjadi pembangkang dalam PBB.

    The Unspinners sudah dedahkan sini pada akhir tahun lepas bahwa Aziz kini adalah sebahagian dari kumpulan RAP yang terdiri dari Naib Ketua Pemuda PBB, Pandi Suhaili, Ketua Penerangan dan UMB Pemuda PBB, Aziz Adenan Satim, dan exco Pemdua Radin Kadri Radin Budiman.

    Mereka berlagak ke sana kemari seolah-olah mereka adalah kumpulan KJ Sarawak.

    Oleh kerana Aziz adalah anak saudara Taib Mahmud, maka tiada siapa berani bersuara dan lakukan apa-apa terhadap Aziz dan kumpulan mereka. Dah sampai besar kepala mereka?

    Mereka dah begitu berani hingga YB Bushri, abang YB Fadilah pun dah dihentamnya. Padahal Busyri adalah seorang yang banyak menyumbang kepada PBB.

    Baca pula Audie 61 sini tentang Yb Fadilah sakit tekak. Tidak hairan mereka merancang YB Fadillah Ketua PBB tidak ada di Majlis BN Sarawak ini.

    Aziz yang selama ini diam di Kuala Lumpur ikut ibunya yang bersuami disini tiba2 nak tunjuk terer sebaik kembali ke Kuching.

    Ibu Aziz sudah bercerai dengan bapanya tan Sri Adenan Satim dan ketika itu berkahwin dengan seorang ahli politik Semananjung. Dipercayai ibunya sudah bercerai dengan ahli politik tersebut dan pulanhg kembali ke Kuching membawa anak emak si Aziz.

    Aziz ini nampaknya anak emak budak lembik yang tak sabar nak dapatkan kuasa. Dia mengikut politik ala KJ yang suatu masa dia tidak menyetujui juga.

    Pengikut takda, penyokong takda, tapi membuat permainan untuk dapat kuasa. Kalau iya pun, bukan masa nak dekat pilihanraya ...

    ReplyDelete
  63. Benar kata pemuda tupong, dolok bukan main Aziz Denan dengan Pandi madah ngan kamek urg pemuda pbb yang CM dah benci dengan YB Fadilah tapi bila Yb Fadilah tiba tiba dapat Datukship dari CM alu terdiam sidak duak, nampak sekali jak pebulak nya duak ya. Tok ada agik madah CM sik suka ngan Yb Fadilah, nak molah cerita bulak agik kah jiz??

    ReplyDelete
  64. angol aku nangga orang2 tua dalam tok berkomen berposting rah internet,x malukah didiat bala nemiak bala keluarga dirikmpun?yakah teladan pbb tek?attack pake blog berbalas pake blog juak,sik ada jalan penyelesaian bagus2 kah?maka sama jak dalam parti.tok semua ego pun pasal.belakang-membelakang tikam menikam,peringatan untuk u all yang claim sayangkan parti,mun bukan kitak orang,nisik ada gik orang lain dapat nyelamat pbb,tauk kenak?85% kenalan yang aku tauk senang memilih pembangkang sebagai wadah perjuangan politik.tapi xdahal,aku berharap juak election kali tok akan berik sedikit pengajaran dengan kitak orang,jangan sombong gilak,leka kitak orang melatah lam tok,rakyat dgn orang dibah-dibah x kitakorg duli,iboh lupak apa tujuan pangkat kitakorg sebenarnya,UNTUK RAKYAT!,bukan pake fav boy torang nyapu projek ajak,pikir kemasyalatan umat,aku tok nemiak,memang aku x rasa gik tempat kitakorg,and aku x nemu rupa sebenar senario politik dalaman kitakorang kecuali dari pembacaan dalam internet tok.waima aku gik mudak,aku cuma sekadar mengingatkan balit,netauk mun kitakorang agik ingat kesucian otak kitakorg time gik mudak-mudak.because kitaorang tua yang orang mudak harap dapat membimbing jalan nok bagus,bukan flaming n attack personal orang,kebodohan habis,mun macam tok apakata u berik free jak seat ngan dap/pkr,u all balit tido jak di rumah

    ReplyDelete
  65. ahli PBB yang patah hatiApril 28, 2011 at 3:50 PM

    Menurut Pemerhati politik negeri Sarawak, dalam Pilihanraya Parlimen(PRU 13) nanti...kekuatan Fadillah Yusuf Ketua Pemuda PBB sebagai penyandang wakil rakyat parlimen Petra Jaya adalah KEBAL dan tidak akan dapat dikalahkan oleh mana-mana calon kerana abangnya Datuk Bustari Yusuf adalah seorang Political Consman dan juga kroni kepada PM Najib adalah seorang yang paling KAYA di Sarawak... menurut bukti bahawa Bustari Yusuf lebih KAYA dari Taib Mahmud. Datuk Bustari mempunyai perancangan dengan PM dan UMNO untuk menumbang Taib Mahmud. Najib mahu bakal Ketua Menteri nanti adalah Datuk Johari Tun Openg...dan Parti PBB sekarang berpecah kepada 2 Team!!!! Satu Team pro kepada PM Najib dan Satu Team pro kepada Taib Mahmud (HUsni Mubarak Sarawak)..lu pikirlah sendiri...

    ReplyDelete
  66. Zaidel Bin Tan Sri Khir Johari Setiausaha Politik Lim Guan Eng pada 7 Apirl , 9 malam Di Ehsan Cafe Rajang Park Sibu di dapati sangat biadab menguna Bahasa Kesat dalam ceramah'CELAKA ITU KETUA MENTRI....blar3..'ref to CM sarawak.
    Sorry to say, tak malu kah orang Melayu di kuasai DAP menyumpah keranah sesama orang Melayu.
    Ini bukan budaya orang Sarawak.
    DAP telah berjaya memecah Melayu/Bumiputra melalui Anwar dan berjaya menyatu cina dengan berbagi isu.
    So orang Melayu/Bumiputra sedarlah BERSATULAH.

    ReplyDelete
  67. Benci Taib yang memecah belah orang-orang Melayu ...ingat peristiwa Ming CourtApril 29, 2011 at 11:33 AM

    Melayu/Bumiputera boleh bersatu dengan syarat Taib Mahmud berundur!!!!!!!! Budaya orang Melayu simple je...bila orang dah tak suka..kita letak jawatan je.... Jangan berulang peristiwa 'Ming Court'..orang-orang Melayu di pecah-belah oleh Tun Rahman Yaakup...atuk kepada blogger sebanaku

    ReplyDelete