Friday, January 21, 2011

Emm...... P B B..... it is not a surprise at all !WW commented in the face book:

(a) salam n tq bagi yg beri komen .. dtg tengok sendiri projek tok.. bukan pasal jln yg tak parit . tok janji yg di tabur.. sebelum projek dilaksanakan.. tanah kt digunakan untuk jln kita tdk mintak klem pun.. ini utk amal org tua kt yg telah tiada. pasal sabar bukan masalah. ikut jadual projek dah siap tp.. pergi tengok lah byk benda kt boleh tunjukkan mengapa masalh tok sampey dlm fb....ikhlas kerana Allah S.W.T...dunia memang perantara. bagus mun dpt fikir macam ya.. tp mun kena pada famliys ktk org mcm ney rasanya...
  
(b) senang cerita bagi yg diamanahkan pasal benda macam tok .. kt duduk semeja.. berbincang dgn telus dan ikhlas mun berjumpa dan bertentang mata....kt disini no problem nak berjumpa anytime....(kpg semarang lrg 5 darat)dtg jgn tak dtg.. rakyat... ddahulukan pencapaian dutamakan.... hidup kerajaan... pasal kerjasama Dgn JKKK kt dah beri 100%. mslh sekarang kk pun sik bertegur dgn kt sebelum benda ni masuk FB....renung2lah.. siapa sebenarnya yg bermaslah dlm hal tok....bukak minda dgn penuh keikhlasan dan jgn dgr percakapan org melainkan kt turun padang nak tahu mslh sebenar....
  

30 comments:

 1. sik pandei bersyukur.. lebih baik dari sik ada lansung..

  ReplyDelete
 2. PBB nak telus apa benda?

  Kepala otak hang hendak bermimpi harap PBB telus selagi Taib di atas? Jangan harap!

  ReplyDelete
 3. bagus cadangan kita. mudah-mudaha kita dapat menyelesaikan masalah tuk tanpa emosi. Kita sama-sama mencari penyelesaian bukan nak tambah masalah demi kebaikan bersama orang kt.

  ReplyDelete
 4. putit, tok bukan pasal sik pandey bersyukur. tok pasal sik menepati janji. jangan pandey berjanji jak kakya sik pandey menepati janji.

  ReplyDelete
 5. dah ya...macam ni bunyi janjinya..? sapa orang berjanji ya..janji ngan sapa orangnya? ada tertulis? jalan macamni? berapa lebar? eh susah juak eh.

  ReplyDelete
 6. macam tok lah perkara jalan dinaik trafkan dikampong kami orang di surabaya ulu. Orang sik minta JKKK buat jalan dan tarkan nya , demikian parit dibuat tetapi air sik mamsuk dalam parit, tetapi masuk rumah orang, ramai orng minta dibaiki jalan dihadapan rumah mareka tetapi JKK sik mahu buat kerna Ketua Kaum sik mahu buat kata kontraktor.? Apa jadi macam tok, Nee sidak YB YB sik nampak muka, nantilah dalam electiuon nanti sik kami orang beri undi kpd YB YB tok yang bukan sahaja sik nampak perkara di kpg tetapi sik mahu ambil tahu hal hal yang dihadapi rakyat.

  ReplyDelete
 7. Bujang Benning mun kau sik berik undi, kan? urang lain berik. BN tetap menang, sikboh cakap banyak.. U tok macam tin kosong jak.. kiak kaong sana sini.. diberi kemudahan susah, sik dberi apatah lagi..
  Cuba ktk nanggar di Kpg surabaya ya.. ni ada kpg lain bagus macam ya... ada waterfront.
  Tuk juak jenis orang sik pandei bersyukur..

  ReplyDelete
 8. Kita tuk mintak projek ngan kerajaan, dah berik kerajaan marah pulak ngan kerajaan, kata YB sik turun padang lah, kat election baruk nampak tubuh badan dan macam-macam...kepada yang buat teguran tuk..tlong ambik gambar, kontraktor dan sapa-sapa terlibat berik ngan sidak yang megang projek tuk. Bagus gik siar muka sidaknya dalam newspaper, sak banyak gik orang nanggar. Mun dipadah dalam blog tuk, sik da guna jak, hanya orang-orang tetentu jak dapat baca...mun disiar dalam newspaper, orang sik pandey baca pun sekurang-kurangnya dapat tauk muka muka orang nak molah projek ya...sesuailah 'Rakyat Didahulukan, pencapaian diutamakan. Kita menyeru kepada semua kampung, kawasan tolonglah ambil gambar semua kontraktor atau yang terlibat dalam setiap projek ambik gambar sidaknya....send terus dalam facebook Najib...

  ReplyDelete
 9. Ruhainie:
  Kau toklah cth barua kerajaan yg selalu menyempitkan pemikiran rakyat. Tanyak ngn najib berapa penting satu undi?

  Diberik ssh, sik berik apa lagik?
  Kau bersyukur?

  Kerajaan apa tanggungjawabnya?
  Umpama bapak merik mkn pakei anak2. Mun agik jeraya/kemudahan asas/pendidikan/kesihatan/rumah ibadat/ :
  semuanya adalah keperluan rakyat yang perlu dilangsaikan. Ia adalah AMANAH ALLAH!

  Mun aku silap, rujuk buku. Sik perlu aku padah buku apa.
  PUSTAKA NEGERI besar & lengkap. Maok kah sik ajak.
  Di sia baruk kita tauk sapa kosong, sapa sik?
  Bena ka sik?

  Orang 'tauk berpolitik' dengan 'pandei berpolitik' lain pok.

  ReplyDelete
 10. Sdr Ruhaini, kalau nak berpolitik politik dengan baik, dan jangan cakap ikut suka hati atau angkat bodek YB? Kelakar hal di Kpg surabaya apa udah dibuat oleh YB Dr Rahman, parit dibina sidaknya sik mamcam parit yang bolih guna pake mnengalir air, jalan dibuatnya ikut sesuka hati , dan inikah yang dikatakan nolong rakyat? kamik orang kampong fikir bolih jadi YB kamik tok dengar carita sidak orang yang suka cakap kosong dan pebula semua, oleh itulah YB kamik membiarkan apa juga yang ber;laku dan sika ambil tahu apa juga laporan orang kampong.Juga Ketua Kampung kamik satu macam dulu mahu bergaul dengan orang ramai, kini ia bergaul hanya dengan YB sahaja, mungkin undah naik pangkat? Ramai sidak orang kampung minta KK sokong bantuan buku sekolah anak anak sik dilayannya. ini kah dikatakan nolong. KK adaa dirumah, dikatakan tidak ada oleh anak isterinya, Jika Cina kontrak buat jalaan datang, segera ia keluar dan menumui kontraktor untuk melayani kontraktor itu? Apa kata YB kamik orang kini, kermarin datang ke kampung sinyap sinyak dan bersama setiausaha sulitnya berjalana ke kampung dan balik, apa ditemuinya dalan lawatannya kermarin? sik jumpa poendudok dan bertanya apa apa kerumitan Rakyat.? Ini lah corak politik masa kini, politik tahi lembu.

  ReplyDelete
 11. si usup jalli tok juak jenis orang suka mengarut..cermin muka kau dolok pok.. hehehe

  Nak nyuroh kita maca buku gik nya..baca kau empun nun.. buang masa

  ReplyDelete
 12. Sidak ketua Pemuda PBB Kpg Surabayua Ulu, adalah juga setiausaha Sulit kpd YB DR Rahman, ia juga asal dari kpg gersik, bagi nee ia dipilih jadi ketua Pemuda di Surabaya Ulu. ini jadi tanda tanyak? Adakah YB sedar hal tok atau memang senghaja dibuat untuk mengisi jawatan yang ada.? YB Dr perlu jelas hali i suapaya jaga nama baik dirinya. jika sik sampai itulah kapercayaan rakyat satempat terhadap YB, YB yang udah 3 kali mewakili kewaan memanglah gitu,udah lelah dan letih jalan tugas yang sik bawa faedah kpd rakyat. Dari itulah kali ini dalam pilihan raya minta pihak PBB HQ cari penganti Dr Rahman untuk jadi calon dikewasan Pantai Damai, agar terus Damai selalu. Ada kawan kata di sdurabaya ulu adaa weaterfrtont, ya benar, tetapi sik bawa faedah kpd orang kampung surabaya ulu, kerana tempat water fron adalah untuk jadi tempat sidak orang dari kamponmg ;lain datang buat main judi, buat maasiat minum arak dan berdua duan dari mmalam sampai jam 5.30 pagi. satiap hari , itulah YB sik diberi tahu oleh Ketua Kampong kamik, kerana ia sik suka diketahwi oleh YB hal hal dikampong kamiuk tok, dan ada berberaparumah dibelakang kampong dijadikan pousat sabong ayam, pusat edar dadah dan pusat music dan jadi sarang maksiat. Kerana KK kamik sika beri tahu YB keranaa ada suku sakatnya anak cucunya terlibat sama dalam main judi, edar dadah dan maksiat. YB Perlu ingat didkampong surabaya kini ada mamcam hal demikian juga buat projek semata amata untujk memuas hati KK dan kontraktor dapat wang tetapi projek itu semua bukan diminta oleh pendudok kampong. . mareka buat projek parit untuk mengalir air, tetapi apa bila hujan lebat, air sik masuk parit, tetapi mengalir kedalam rumah orang termasuk rumah ketua Surau kamik. apalah jadinya semua ini.? Kami fikir pihak Pejabat Daerah juga kena bula oleh KK yang meluluskan projek ini, atau ada komison, kah? sama sama makan. Itulah bermuafakat kata orng.Kontraktor dapat wang,KK dapat komison, dan DO dapat bahagi komison.

  ReplyDelete
 13. Bujang Bakar, anak kau ada molah maksiat juak disia...minum arak...nak nganok org pulak..kau pun ada juak...

  ReplyDelete
 14. Wahai Bujang Bakar, kau tok ooh...cakap sukati lantak jak kau ya. Coba kau tanggar benar2 lok kat Kpg Surabaya ya. Byk dah pembangunan dipolah.Apa gik x dipuas hati ktk org nak nganok org. Syukur dah ya. Tok nak ngecek kesalahan org ajak. Parit kat rumah kau ya, kau ya pun x pandei nak bersih kan sendirik. Nak ngarap org juak.Bagus diam dlm hutan org mcm ktk org ya. Merosak bangsa dikpun jak. Dah x ada pemandei, x boh nak komen apa2 pok. Ya org suroh kau belajar benar2 dolok. Dapat kau jak jadi YB. Suroh anak kau belajar pandei2, dpt nya jadi Ketua Pemuda Suarabaya ya. Tok x, dikpun ngan anak sama jak...

  ReplyDelete
 15. sapa sebenarnya bujang bakar tok? diam kat suro kah? nasib air sik masuk dalam rumahnya juak.

  ReplyDelete
 16. orang saperti Ruhanie dan Bujang Kerak sama aja 2 kali 5 kitak dua ya, sama sama bersalindung dibawah katiak Penghulu Poco poco diBoyan dan Si K.K kami yang juga berlindung dibawah ketiak Penghulu karaokee. Orang saperti kitak orang adalah sampah masyarakat dan semua kitak orang adalah pendatang haram dikampong BGS tok.? Mahu terima jawsatan tetapi sik buat kerja dengan baik, buat carita bohong kpd YB dan Pejabat D.O dan ambil komision dari cina kontraktor. Kami orang kampung ucapkan terimakasih kpd Sdr wan Zainal senusi sanggup datang ke kampung surabaya dan lihat apa yang dibuat pihak kontraktor , nee sidak YB kita sik datang datang dan sik nanya orang kampong diatas apa yang disunggutkan,?

  ReplyDelete
 17. Paada tengah hari minggu lepas 23hb ada YB Dr Abd Rahman datang ke Kpg Surabaya Ulu bersama setiausaha sulitnya yang juga ketua pemuda PBB kpg Surabaya ulu pada jam 12.35 tengah hari. Apa perlu Yb datang beri tahu orang kampung? dan tugasnya adalah datang dan lihat keadaan di kampong, sik ada air bertakong, sik ada banjir semua parit kering dan carita banjir adalah sik menasabah, dan cuma carita pebula orang sahaja, YB Dr sealepas lihat keadaan gitu,puas hati. terus balik dan sik perlu jumpa sesiapa di kampopng ya untuk bertanya keadaan di kampong tok. Kalau YB beri tahu juga sudah tentu ramai yang nyambut kedatangan YB dengan Hadrah , kerana di Kpg Surabaya ada kumpulan Hadrah. kelak jadi mariah dan gagoo sidak Penghulu dan Ketua Kaum, makan minum . maka dengan itulah YB sik beri tahu dan datang sinyap sinyap. Ini adalah tanggong jawab YB Dan harap pendudok kampong sourabaya ulu terus sokong YB kami tok yang benar benar berjuang kerana rakyat.YB kali tok tetap jadi calun bagi kewasan Pantai Damai dan para pendudok jangan dengar berita angin, dengar berita dari TV dan radio sahaja, dan jangan hanya dengar lagu hindustan.Pasal mengantikan Ketua Kaum pihak YB akan rondeng dengan pihak Pejabat Residen Kuching untuk tindakan lanjut, dan jika ada apa apa yang tidak kena , aama sama lah kita selasaikan.

  ReplyDelete
 18. Aok lah Si Bujang Bakar ya....sidak PKR x boh diekot...mun nak pegi kampong orang nang riuh sedunia...cakap pebulak byk...kecoh x tentu pasal...bodo macam bujang bakar ya...Aku rasa kenal aku siapa bujang bakar ya...nang bodo nak mampus orang tok..tauk komplen hal orang ajak nya...jaga jak dirik ngan anak bini kau sia...x boh nak masok campor urusan pentadbiran kampung...

  ReplyDelete
 19. Aik bujang bakar ya... lebih mulut. Cermin muka kau ya dolok. mun rasa nak jadi ketua..silakan. Jangan jadi anjing kurap..menyalak nyalak kerana badannya gatal hehehe.

  Kitak ya cemburukah, suraoh anak ktk masuk sama-sama membangunkan kawasan kita tok. Kitak tok macam urang sik pandei bersyukur..

  Udah gik.. di kitak sia. U sorang ajak sik mewakili suara orang kpg surabaya.. merik malu!!!

  ReplyDelete
 20. Pilihanraya siklama lagi, kedua calun parlimen dan negeri bagi Santubong dan Pantai Damai jelas sik bergerak atau petanda mungkin sik dicalunkan.? Banyak sunggutan dan teguran dari Rakayat dikewasan masing asing, sampai sik diambil berat oleh sidaknya.Mareka punya wakil untuk malihat kpd keadaan dikampung kampung, tetapi pergerakkannya juga jelas macam sik peduli dan buat laporan semuanaya bagus sahaja kpd YB YB. Laporana bulak dihantar kpd YB YB, kerana sidak YB YB sik turun padang, labeh ;labeh lagi musin hujan tok. Diharap pihak YB YB dapat ambil perhatian keadaan banjir akibat air hujan yang bertakong dikewaasan kami.

  ReplyDelete
 21. Petang semalam, Ketua kaum Kpg Surabaya Ulu telah marah diatas kena teguran pendudok kampong diatas qualiti kerja pembinaan parit yang diurus oleh Ketua kaum Hj Sulaiman., baru baru ini Menyentuh siaran akhbar The Utusan Borneo pada 26hb Januari pihak KK tersebut telah menumui kakitangan Surau Kampung Surabaya Ulu dan menyatakan ia akan ambil; tindakan terhadap pihak yang membuat tuduhan dalam akhbar dan tuduhan melaporkanb kan kpd pihak Berkuasa diatas perkara projek dalam kampung itu baru baru ini. Dalam malihat kpd reaksi nya KK tersebut cukup marah terhadap pihak Pemuda PBB kampung dan ia tidak akan menulong mareka katanya kpd Pengurusi Surau dan Tim. Iman. KK dan juga Imam Besar Surau tidak datang ke surau sudah aelama satu bulan.. Elawin bulanan Imam diterima oleh Imam yang tidak menjalankan tugasnya. Dari itu minta pihak Majlis Islam batalkan sahaja pemberian elawin bulanan ke surau untuk Imam dibatalkan sahaja. Yang menjalankan tugasnya ialah Tim Imam.sudah selama satu bulan Iman besar tidak datang ke surau kali terakhir ia datang adalah pada petang hari Ahad awal bulan januari diwaktu mana YB Dr A.Rahman ada datang disurau. Selepas itu ia tidak datang. Semua urusan surau diuruskan oleh Tim.Imam ada baik nya structure Imam disurau ini diatur semula dan beri tugas kpd mareka yang benar benar menjalankan tugas, apa guna beri elawin kpd orng yang tidak menjalankan tugas. Ini adalah membazir wang Kerajaan.Kami minta YB Dr A. Rahman buat lawatan rasmi keSurau kami untuk menjelaskan perkara perkara yang dihadapi .Diatas tindakan dan perhatian YB kami alau alukan. masa kini dan selasaikan perkara perlantikkan KK dan juga Imam surau kami. sebelum hal hal yang tidak baik berlaku dikampung kami.Juga minta pihak Pejabat Daerah dan juga Majlis Islam turut ambil perhatian dan bertindak sama.

  ReplyDelete
 22. Perkara projek tidak dilaksanakan dengan baik dikampung Surabaua Ulu adalah akibat dari tidak ada kerjasama dari pihak Ketua kaum yang ditugaskan untuk menyelaraskan kerja pekbinaan. KK tersenut senang bertemu dan berondeng dengan Kontraktor daripada orng kampung yang terlibat didalam kewasan mareka. Tahulah kita rondeng dengan kontraktor ada envilope, rondeng dengan penduduk kampong tidak ada apa apa. Itu, dan kami tidak menuduh sesipa dalam hal ini, tetapi itulah kenyataannya. Jika ada perondengan dengan pendudok kampung, sudahtentu tidak ada masalah, dam KK masih menarima envilope kerana semua projek perlu tandatangan KK untuk kelulusan dan bayaran dari Kerjaan.Hal ini sudah jadi adat pihak kontraktor memberi envilope kpd KK yang meluluskan siapnya kerja satu satu projek.Tindakan KK adalah memalukan dan ia berpura pura bersalindung dibelakang tabir jawatanya dan melepas batok di tangga sahaja. Kini pihak PejabatyDaerah Kuching perlu memantau dan meniliti semua kerja yang telah dibuat di kpg Surabaya Ulu.Semua kerja baru dikpg surabaya ulu dibekukan dan semua bayaran kerja kerja yang telah siap hendaklah diparekasa dan bayaran dijelas selepas penyasatan pihak SAPRM.
  Minta pihak SPRM datang melawat kpg Surabaya Ulu dan membuat siasat pendudok yang buat laporan baru baru ini.

  ReplyDelete
 23. Saya mewakili pendudok kpg Surabaya Ulu, minta kedua YB YB kami YB Datuk Wan Junaiidi dan YB DR A.Rahman segera selasai hal hal yang menimpa kpg Kamik tok dengan segera, dan jika dibiarkan akan membawa banyak masalah dan bolih jadi timbul kacaw bi;lau, dan huru hara katakanlah demikian.
  Terimaksih kpd kedua YB YB.diatas tindakan bersma keduanya.

  ReplyDelete
 24. Roslan Abd Ghani, Bujang bakar,Wan lani, Pak Lah, Hj Adenan Nasir, Minah Juna, Ali Basah, dan macam amcam nama samaran digunakan untuk memecah belahkan sidak BGS.Nama nama samaran tok kelakar tentang sik puas dengan SEDC sik puas hati dengan YB kpg sidak sia.

  Sorang insan tok mewakili macam-macam nama digunakan untuk meluah ketidak puas hatinya kepada Kerajaan.. (Habis nama-nama kawan dan lawan disarongkannya)...

  Tulisannya seakan-akan sama, isunya seakan-akan sama, hakikatnya beliau adalah daripada area Kpg Surabaya juak... nanti kita aklan tahu akhirnya...

  ReplyDelete
 25. Bujang bakar, bujang mohamamd, ali basah, paklah, minah juna, albert tan, hj denan paloh, hj denan nasir, roslan sb ghani... CUBA UDAH GIK nak menabur fitnah...
  Say dapati nama-nama tok adalah orang yang sama...

  ReplyDelete
 26. Pagawai SEDC adalah sidak yang berpendidikan tinggi tetapi tidak bermaruah dan rata rata sidakanya makan gaji buta. Itulah pandangan kami, dan mengatakan orang lain sik puas hati adalah kerana sikap orang orang SEDC yang tidak menjalankna tugas dengan sampurnalah orang buat komplen, dan jika sidaknya semua ikut aturan makan gaji sudah tentu ramai orang muji mareka kini rata rata orang membuat tuduhan terhadap mareka sampai mareka juga masing masing tuduh menuduh sesama sendiri dihadapan orang ramai.Saperti Hj Jamal di Kubah Ria, dan Mr Adenan Ayub di Gerai BGS. ini cukup memalukan, Sampai bila kah para pegawai dan juga Pengurusi SEDC bersikap baik dengan orang ramai.Jangan bersikap sombong, nanti kamu orang kena binci.

  ReplyDelete
 27. Kpd Pegawai SEDC, Dispite of having an arrogant attitude when dealing with the Rakyats problems you can never win the heart of the Rakyat, U all have to clear your own problems sesama sendiri dalam kalangan Pegawai pegawai.Lihat apa berlakau di Kubah Ria, sampai pihak peniaga dan penyewa resah dibuat nya.Kami diBGS tidak mahu perkara diKubah Ria menular keBGS.

  ReplyDelete
 28. To.Editor
  Sebanaku Sarawak.
  Please imform us your Fax No. for us to send you news cuttting on matter published at the Utusan Borneo.
  Thankyou.

  ReplyDelete
 29. Editor,
  Sebanaku sarawak.

  Please puiblish out the keluaran tempatan Utusan Borneo page 14 dated 26th Januari 2011.Under Heading: Projek perparitan tidak tepati piawaian:

  ReplyDelete
 30. si Aziz SEDC tambi ya patut juak pakei anok bah... ndak camya Bujang Boyan aka bujang Bakar aka Minah juna aka dan lain-lain...

  ReplyDelete