Monday, December 13, 2010

Where are the BN/PBB YBs who have been approached by the Kubah Ria tenants?

Thank you Nurhanim. 


Apparently you have the guts to demand SEDC to listen to the Kubah Ria tenants.
 Where are the BN/PBB YBs who have been approached by the tenants?
Why are they quiet? 
Don't they know that the state election is just around the corner? 
Or they are still sleeping?
Or they are confident that the issue will have no impact on their chances to retain their seats?


Masalah sewa belenggu peniaga Kubah Ria

KUCHING: Perbandanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) diminta untuk menyelesaikan masalah-masalah yang membelengu para penyewa kompleks perniagaan Kubah Ria yang baru, disini dengan segera.

Timbalan Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR) Norhanim Mokhsen berkata, salah satu masalah yang dihadapi para penyewa adalah kadar sewa yang didakwa dikenakan terlalu tinggi.

“Kita difahamkan SEDC ditubuhkan untuk membantu usahawan kecil dan bukan untuk mengaut keuntungan,” katanya ketika ditemui pemberita ketika majlis PKR bersama media di sini, semalam.

Norhanim turut berharap SEDC dapat mendedahkan polisi semasanya kepada semua usahawan Bumiputera.

Projek Kubah Ria yang dianggarkan bernilai RM16 juta yang dibangunkan oleh SEDC merangkumni 44 unit gerai makanan, 47 unit kedai termasuk satu restoran, bilik sembahyang, ruang makan, ruang aktiviti, kawasan perhentian bas dan tempat letak kereta.

Ia dibina bagi menyediakan alternatif bagi pengusaha gerai makanan di Kubah Ria setelah kerajaan mengambil balik tapak itu untuk tujuan pembangunan dan meningkatkan penglibatan Bumiputera dalam bidang perniagaan. - Utusan Borneo -
 

17 comments:

 1. kempang ati sidak yb melayu dari pbb. sik maok nulung. celaka!!!!!!!!!!!!! sidak tok la nak di suport rakyat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete
 2. ya lah ooo kenak yb melayu tok ooo,mun ompuan ya jadi yb mcm ni oooo?dpt ndak nya nolog rakyat?kelak mun mun mun ompuan ya yb jadi makin lah aksen n penoh lah pub masa ya oleh sidak geng2 sidak nya

  ReplyDelete
 3. sik salah mun yb norhanim nak pergi pub. bersosial bah. asalkan kebajikan rakyat dijaga.

  ReplyDelete
 4. daud, abg jo, hasidah, fadilah, drauf, dr abdul rahman, wan junaidi adalah yb pbb di area kuching tok. yb ney yang sik maok nulung? semua yb tok berjiwa rakyat. bebulak sidak kubah ria!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete
 5. kita telah tanya beberapa org peniaga di cya, hanya seorang dua jak cidak ( bukan gerai makan minum ) yang bising pasal sewa, mun kurang business jangan salah kerajaan, YB atau SEDC salah diripun, kitak org beruntung dapat tempat strategik tambah lagi Medan Niaga Satok di buka kelak, mun xpandai Biz serah jak balik gerai ya... banyak lagi menunggu...apa polah nak komplen kat cdak PKR... bukan cdak molah tempat ya.... putar belit jak pandai....

  ReplyDelete
 6. Jihad Bisnes menuntut kegigihan mengawal nafsu serakah, dan kesanggupan tinggi berkorban kepentingan diri disamping mebina keupayaan dan kegagahan usaha untuk mengatasi semua halangan dan rintangan di kalangan ahli bisnes dan korporat Muslim, sehingga mencapai kejayaan di tahap paling tinggi. Umat Islam diseru dengan tegas supaya membendung dan mengawal nafsu, (lihat Al Qur’an, Al Furqaan, 25:52:), khasnya nafsu dalam mengejar harta kekayaan peribadi yang boleh mengakibatkan tumbuhnya sifat-sifat kikir, bakhil, tamak haloba, kerakusan dan keserakahan.Perjuangan Jihad Bisnes menuntut supaya bisnes dan korporat mengintegrasikan sepenuhnya prinsip Amanah langsung ke dalam semua aspek amalan bisnes, terutama sekali dalam aspek pegangan hakmilik aset dan harta, saham dan modal.

  ReplyDelete
 7. elo naroden. pahal diam jak? pa dah jadi ngan janji?

  ReplyDelete
 8. saya amat terharu bila mengetahui ada juga YB yang prihatin ttg masalah di Kubah Ria, walaupun daripada parti pembangkang. Kalau diikutkan, pembinaan Kompleks Kubah Ria yang bernilai RM16 juta adalah 100% geran drpda kerajaan dgn niat murni kerajaan bagi membantu peniaga-peniaga kecil. tapi, masyallah, SEDC terlalu ghairah ingin mengaut keuntungan jangka pendek semata-mata. Bila peniaga masuk, tiada tempoh bernafas atau grace period untuk beberapa bulan. sudahlah sewa yang dikenakan amat tinggi dan tidak seperti yang dijanjikan, tidak berbaloi dgn projek kerajaan. belum apa2 lagi, parkir sudah dikenakan bayaran per jam. astaga, sedangkan mana-mana tempat baru under DBKU lagi 2 tahun free tanpa kupon. mana perginya YB2 kerajaan yang kononnya ingin memperjuangkan nasib rakyat!!!!

  -Peniaga Tertipu

  ReplyDelete
 9. akum semua. pakcik tok baru jak pertama kali pegi Kubah Ria malam tadik, saja jak nangga tempat baru yang heboh diperkatakan. ya rabbi, terkejut pakcik nangga parking pun berbayar juak masuk, dah lah 50 posen sejam, sejam seminit dah charge seringgit. pakcik tok sik berpelajaran lah, bisness kecik2 jak di kampung. sorry lah madah, mun sidak SEDC benar2 ikhlas maok membantu mempopularkan Kubah Ria, parking sepatutnya lah free. tempat baru bila dah berbayar mcm tok, org pun duak tiga kali pikir nak masuk. kadang2 orang just maok nak raon2 nangga tempat baru, nangga barang makan apa nyaman, kedey apa juak ada di siya, bila masuk nak berbayar kira per jam agik hari, nyuruh orang turn off. mun nak charge pun, tunggu setahun duak tahun, bila tmpt baru camya dah benar2 stabil. bukan apa, pakcik kesian dgr rungutan peniaga d siya dan pelanggan2 yang komplen. akum....

  ReplyDelete
 10. berita panas! aku dengar ada orang penting SEDC turun ke Kubah Ria hari dolok dan berbincang dengan beberapa peniaga ttg masalah sewa dan beberapa isu lain. bila aku dengar cerita sidaknya, masyallah, SEDC hantar orang yang keras kepala, ego, pemanas dan sik dapat di embak berondeng. ko tauk apa di padah orang penting SEDC tok bila sidak nanyak ne janji SEDC pasal sewa asal yang sepatutnya Rm150-450? nya madah janji staff SEDC semuanya janji mulut, janji kosong ajak, sik boleh di pake. apa yang di padah dalam suratkhabar, sik boleh di percayak, press pebulak!! mun dah sidak staff SEDC and newspaper pun sik boleh dipercayak, sapa lagik rakyat nak percayak. bila sidak peniaga madah masalah2 yang dihadapi, bukannya nak mendengar tapi disurunya keluar dari kubah ria dan jangan menyewa d sitok. astaga, begini kah cara org berpengaruh SEDC deal dengan penyewa2.
  Pembinaan Kubah Ria complex tok adalah geran dari kerajaan, maksudnya dari duit rakyat juak, tapi SEDC ambik kesempatan rakus nak kaut keuntungan jangka pendek. cuba pikir, tengah bulan 8 baruk dapat kunci kedai, bulan 9 dah disuruh bayar sewa, ya pun ditolak dr sebulan payment advance penyewa. belum berapa lamak lepas ya, terkejut ada pondok parking dan masuk sitok berbayar. mula2 dolok, charge 50 posen setiap setengah jam. nampak gilak sidak SEDC tamak nak untung, tanpa mempedulikan nasib rakyat, sedangkan sesen pun sik kuar duit molah kompleks tok. entah2 org dalam SEDC pun banyak juak ambik kantow dr projek tok. allahualam.....

  ReplyDelete
 11. aduhai YB Noroden, YB Daud, Abang Johari, ne janji kitaorg nak nolong?????????? patut juaklah rakyat berpaling tadah ke parti pembangkang. jangan salahkan rakyat bila hilang kepercayaan dan 'hope' dengan kerajaan.

  ReplyDelete
 12. dah di tulong n dah d sedia tempat bejual yg baik dan baru,kak ya yb2 yg dpt nama burokkah?x patut mcm tok.buat masa tok rami gik org mintak gerai di kubah ria ?masalah nya gerai jak x cukup utk sidak nya .kepada sesiapa peniaga di kawasan kubah ria yg x senang ati ?keluar jak dari sia ,rami gik org maok beniaga di sia oiii

  ReplyDelete
 13. Madah dengan orang yang nyewa jika sik suka keluar adalah bukan satu jawapan yang bermoral, itu semua jawapan orang orang bodoh dan orng orang yang makan gaji buta dalam SEDC.
  Wakil SEDC yang datang menumui sidak penyewa adalah Haji Jamal, dan orang ini tidak ada pendiriran moral dan datang berhijrah ke negeri Sarawak dan dapat kerja dengan SEDC dan pernah dulu kena keluar dari SEDC dan selepas 3-4 tahun balik semula kerja dalam SEDC. Orang ini adalah merupakan musang berbulu ayam, dan cakap sik serupa bikin. Orang macam toklah gumpol dalam SEDC, yang menjadikan SEDC tempat berteduh orng orang yang bodoh bodoh belaka, dan termasuk Pengurusinya sekali.

  ReplyDelete
 14. JANJI TETAP JANJI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete
 15. Hj Jamal ya turun Kubah Ria pun kerana terpaksa. Semenjak Kubah Ria dibuka, sekali pun sik pernah melawat Kubah Ria. Adakah begini the real leader???? Turun Kubah Ria pun kerana statement daripada pihak PKR mengenai isu Kubah Ria. Mun sik, jgn harap!

  ReplyDelete
 16. biasa la sidak sedc tok. remote control busines management. lekak ya madah semua orang bodo. mcm boss sidak juak. talip kedekut ya.

  ReplyDelete
 17. salam...Selamat Tahun Baru,...semoga tahun baru ini mendatangkan kebahagian buat semua... Pasal Kubah Ria. Rasanya pihak SEDC sentiasa konsisten dengan sikap tunggu dan terpak mereka. Dalam perkara ini yang paling rugi adalah penyewa sebab SEDC ya ibarat durian besi, sik pandey masak2, sik pandey guguk2 dah terjaga dari pelbagai segi sehingga mengibaratkan kedudukan SEDC seperti DEWA sik ada salah yang salah penyewa...sik faham surat perjanjian, sik mauk bertanyak lanjut tentang segala janji2 tentang tempat berniaga, jangan hanya gambaran biar buat benar2 kajian supaya jangan termakan dengan janji-jani SEDC bahawa tempat di bawah selian mereka adalah tumpuan ramai...kalau tumpuan jenis yang bagaimana? gerai makan @minum / kios atau retail? jangan termakan janji2 PLZZZZZZZZZ iboh dengar tentang tempat itu bakal jadi tumpuan sebab akan ditubuhkan pasar minggu, benteng akan ada water teksi, feri, jembatan ect kaji lagik sama ada dapat bisnes sik bertahan sampai tarikh yang dijanjikan oleh kaki pebulak ya...Tanyak juak berapa bayar lesen dengan DBKU serta lesen2 lain serta permit lain.YANG PENTING JANGAN DENGAR AJAK APA YANG SIDAK KAKI KELENTONG DARI SEDC...Kita nak bisnes sampai ke anak cucu...tok belom apa2 dah dikelentong sidak SEDC

  ReplyDelete