Sunday, December 19, 2010

Jamaludin, is it true that you said it is normal for SEDC to give empty promises???

 Jamaludin, is it true that you are the one who said "janji staff SEDC semuanya janji mulut, janji kosong ajak, sik boleh di pake!"???

If it is true, then it is a very shameful admission that SEDC has a culture of giving empty promises to the rakyat!!! 

And, if it is true, the Chairman Datuk Talip Zulpilip has to go for allowing (or may be championing) the culture to exist in the organisation which is supposed to honour all of its promises to the rakyat.

Lastly, are you the one who told the BUMIPUTERA entrepreneurs to pack their things and move out from Kubah Ria???


Click Image


Anonymous said...

berita panas! aku dengar ada orang penting SEDC turun ke Kubah Ria hari dolok dan berbincang dengan beberapa peniaga ttg masalah sewa dan beberapa isu lain. 

bila aku dengar cerita sidaknya, masyallah, SEDC hantar orang yang keras kepala, ego, pemanas dan sik dapat di embak berondeng.

ko tauk apa di padah orang penting SEDC tok bila sidak nanyak ne janji SEDC pasal sewa asal yang sepatutnya Rm150-450?


nya madah janji staff SEDC semuanya janji mulut, janji kosong ajak, sik boleh di pake. apa yang di padah dalam suratkhabar, sik boleh di percayak, press pebulak!!

mun dah sidak staff SEDC and newspaper pun sik boleh dipercayak, sapa lagik rakyat nak percayak.

bila sidak peniaga madah masalah2 yang dihadapi, bukannya nak mendengar tapi disurunya keluar dari kubah ria dan jangan menyewa d sitok.

astaga, begini kah cara org berpengaruh SEDC deal dengan penyewa2.

Pembinaan Kubah Ria complex tok adalah geran dari kerajaan, maksudnya dari duit rakyat juak, tapi SEDC ambik kesempatan rakus nak kaut keuntungan jangka pendek. 

cuba pikir, tengah bulan 8 baruk dapat kunci kedai, bulan 9 dah disuruh bayar sewa, ya pun ditolak dr sebulan payment advance penyewa. 

belum berapa lamak lepas ya, terkejut ada pondok parking dan masuk sitok berbayar. 

mula2 dolok, charge 50 posen setiap setengah jam. nampak gilak sidak SEDC tamak nak untung, tanpa mempedulikan nasib rakyat, sedangkan sesen pun sik kuar duit molah kompleks tok. 

entah2 org dalam SEDC pun banyak juak ambik kantow dr projek tok. 

allahualam.....
  
December 18, 2010 12:48 PM 
 

28 comments:

 1. Business Jihad is definitely capable of injecting economic dynamism and empowerment that is lacking among Malays and Muslim majority, for them to drive the wealth creation and value generation effort. It is a departure from past approaches in that it mobilizes Islam’s most powerful ideas and institutions, namely Jihad and Waqaf. A successful Business Jihad aimed at prospering Malays and Muslims (Society. Not themselve)will provide the impetus necessary to sustain high growth of the national economy into the future.

  ReplyDelete
 2. 1. Terkenang kisah Mr Asia berummph dalam kotak sarah di Padang Pasir dolok.

  2. Beza peniaga/penjaja dolok dngan kinek tok

  ReplyDelete
 3. sik kisah la pendekatan kedak ney nak di pakey. yang penting, janji tetap janji. jangan bebulak. berkenaan Mr Asia, ya waktu ya. ney sama dengan kinek tok. orang melayu mesti ada anjakan paradigma. tapi masih lagik, janji tetap janji. dan janji mesti dikota...

  ReplyDelete
 4. Kmk nengar beribu org memohon untuk berniaga di Kubah Ria cuma mereka yang bernasib baik dan sememangnya rezeki mereka yang sudah ditentukan Allah untuk berjaya diterima sebagai penyewa di Kubah Ria. Ada juga yang minta pertolongan oleh YB, ada yg memohon melalui pengaruh seseorang dan tidak kurang juga yg dapat atas usaha dan doa masing2, Bersyukurlah kerana Allah memberi mereka rezeki dengan memberi ruang untuk berniaga di sana.
  Ramai yang walaupun kecewa apabila permohonan mereka ditolak masih menaruh harapan untuk memohon kembali serta diberi peluang untuk mereka membuktikan mereka juga mampu berniaga, membayar sewa serta memberi khidmat yang lebih baik. Bersabarlah kepada mereka yang permohonannya ditolak kerana semua ini rezeki Allah.
  Bagi kami yang menyewa gerai sedc di Sematan membayar sewa 250 sebulan, syukur setakat ini kami masih mampu membayar walaupun kurang pengunjung ke gerai kami di sini.
  Ada juga beberapa org peniaga kami di sini yg mencuba nasib tempohari memohon gerai di kubah ria tapi tidak berjaya. mereka memohon kerana mengetahui berjual di kubah ria sememangnya lumayan dan sangat ramai pengunjung, sehinggakan kdg2 terpaksa menunggu untuk mendapatkan meja yg kosong. kalau malam sabtu dan ahad lagi lah, org tersangatlah ramai makan di sana. Sangat beruntunglah mereka yang berniaga di Kubah Ria.
  Daripada maklumat para para peniaga di sana mendapat jualan di antara 1000 ke 2500 satu hari. margin keuntungan berniaga makan biasanya 40% ke 50%, ambillah purata mereka mendapat jualan 1500 makan keuntungan mereka adalah 40% = rm 600 sehari. tolak overhead kos 200 maka untung bersih masih ada rm 400 sehari.
  maka purata peniaga di sana mendapat pendapatan bersih rm 12,000 sebulan.
  ini adalah perkiraan yg terendah sekali, ramai juga yang mampu mencapai lebih dari itu bergantung kepada keupayaan menarik pelanggan dengan creativity serta keenakan masakan mereka.
  kita rasa bangga apabila mereka berjaya mendapat pendapatan yg tinggi dengan berniaga di kubah ria, ini bermakna pihak sedc khususnya kerajaan telah mencapai matlamat mereka untuk membantu peniaga bumiputera.
  semoga pihak sedc dapat merancang dan membina banyak lagi ruang dan gerai di beberapa tempat di Kuching ini.

  ReplyDelete
 5. Lu olang melayu susah mau londeng.Lu olang suka free sahaja.Kalau pelintah dapat kasih flee dan banyak subsidi baluk lu suka itu kelajaan.Lu olang sampey mati pun ini macam tidak lapat kaya.

  ReplyDelete
 6. salah costing dipolah oleh 1:45pm polah. tok mesti figure di ambik dari mimpi. sikit gilak pendapatan bersih rm 12,000 ya. double kan. baruk nampak lebih realitik. jadi untung bersih boleh sampey rm 4,000.

  ReplyDelete
 7. Pelik juak!

  Orang komen belum thread posting keluar!?

  Fadhilah empun hal tok? Atau Karim?

  ReplyDelete
 8. ketuanan melayu juak tk kah?????????????????taik palat....

  ReplyDelete
 9. Org kuat SEDC tok berani na juak????kau nulong rakyat or meleh geruknya...patut juak rakyat dtg antu,,,

  ReplyDelete
 10. Nak komen sidak SEDC sama juga macam cakap sundal bedenggong, dan pihak sidaknya saperti Hj Jamalludin juga sama sik sedar diri ianya datang menumpang dinegeri tok, dan cakap bukan main lagi nak nolong orang Bumi tetapi apa ada pada janji janji sidaknya sampe hari tok tunjuklah? Hj Jamal pernah kerja dalam SEDC 4-5 tahun udah kemudian kena keluar dan ia rasa sik puas hati dan ia dikeluar adalah atas komplen orang katanya, kemudian balik kpd SEDC dengan jawatan Pengarah unit BPU, Kita tanya kpd Hj Jamal apa telah ia buat sejak balik ke SEDC ? Dudok manas kursi dan cukup jam keluar makan minum dan jalan ke hulu ke hilir itu sahaja didbuatnya? Sama lah kita bolih katakan ia makan gaji buta dalam SEDC.Ia selalu buat laporan pabulak kpd Datuk Pengurusi SEDC untuk ia terus berada dalam kurusi UPB dan baru baru tok ia ke Kubah Ria sapatutunya beri nasihat kpd orang menyewa tetapi ia keluar kata kata yang tidak berqualiti sapagai Pegawai malah ia fikir yang Kuabah Ria itu milik datuk naneknya? Orang saperti Hj Jamal patut dikeluarkan dari SEDC dan tidak membawa faedah kpd orang ramai terutamanya peniaga Bumi.Halau kelaur orang Malaya tuk, ramee lagi orang Sarawak bolih kerja untuk memajukan dalam SEDC.

  ReplyDelete
 11. Kasihan kpd Hj Jamal kena belasah orang , ia adalah saorang pegawai SEDC yang baik dan berdidikasi orangnya. Ikut laporananya baru baru tok, yang ia kena buat adalah ikut arahan ketua, dan bukanlah salahnya, Ketuanya arah ia keluarkan kata kata demikian dan ia buat ikut arahan ketua itu sahaja. Mana mana orang sik suka atas perkara tok, bolih lah buat aduan terus kpd Datuk Pengurusi, walau pun ia sebuk, ia akan ambil berat komplen orang dalam perkara atok. itu Sahajalah dapat kami orang buat jawab dalam hal tok. Terimaskasih.
  Saya yang benar. Awg Besar Abd Aziz.

  ReplyDelete
 12. Hj Jamal ya turun Kubah Ria pun kerana terpaksa. Semenjak Kubah Ria dibuka, sekali pun sik pernah melawat Kubah Ria. Adakah begini the real leader???? Turun Kubah Ria pun kerana statement daripada pihak PKR mengenai isu Kubah Ria. Mun sik, jgn harap!

  ReplyDelete
 13. pokok masalah di kubah ria ialah rakyat menagih janji2 yang ditaburkan sebelum tok. simple ajak. masalah nya sidak SEDC cuba menafikan janji2 yang ditaburkan dan seperti yang diwar-warkan dalam akhbar. sign offer letter hari ya pun peniaga dalam keadaan terpaksa tanpa penjelasan. sidak sedc madah lepas sign offer letter kitaorg masih boleh nulis surat dan merayu pasal sewa tinggi dan kenaikan sewa 10% setiap tahun (10% kenaikan sewa setiap tahun mmg membunuh peniaga2 kecil d kubah ria!!!).lepas terima offer letter pun masih juak YB madah sewa murah Rm150-450, sedangkan peniaga membayar rm450-1200. yalah nyuruh peniaga sik puas hati pihak sedc sepatutnya duduk berbincang dengan pihak peniaga dan diadakan sesi dialog. tapi, saya cabar lah, pihak sedc sik akan berani!!

  ReplyDelete
 14. memang masa mula2 dolok, begitu ramai orang yang memohon d kubah ria, sebab dijanji kan murah dalam lingkungan rm150-450 sahaja. mana sik, berpusu-pusu orang mohon. keluar semua suratkhabar pasal sewa murah di kubah ria yang dijanjikan sedc. tapi bila offer letter keluar, terkejut besar peniaga bila sewa adalah 3 kali ganda lebih tinggi drpd sepatutnya. belum lagi termasuk 10% kenaikan sewa setiap tahun!!! ini mmg membunuh rakyat namanya. lihat lah sekarang, ramai peniaga yang dapat Kubah Ria menolak tawaran kedai di kubah ria. sekarang ada 10 buah kedai retail yang kosong tanpa penyewa!!!! tiada orang yang mahu apply lagi d Kubah Ria. di mana dulunya beribu orang yang nak memohon d kubah ria seperti yang diberitahu oleh sedc, 10 buah kedai retail kosong pun sik dapat dipenuhkan. renung-renungkan lah........

  ReplyDelete
 15. jamaludin orang malaya???????????!!!!!!!!!!!!! kenak talip engkah ambik orang malaya???????????!!!!!!!!!!

  hoi talip, sidak orang sarawak yang layak kah??????????????????

  ReplyDelete
 16. sori, sik ada orang sarawak yang layak.

  ReplyDelete
 17. sebab org mcm Hj Jamaluddin(nya ya Loyar) sik tauk nak padah kedaka nie, mun pasal Kubah Ria ... jangan kata berunding dengan sidak peniaga nang sik ada.. maklumlah kuasa ada pada sidaknya.kelakar nang sakastik..apa2pun yang teruk sidak yang dah sign offer letter sik payah berunding agik..mun sik mauk jangan berniaga di KUbah Ria(kata si aji ya) rasa macam berutang dengan along jak. Orang mcm Haji Jamal tok mun kita jumpa kat jalan ludah jak lah... bukan apa dah ada dalam posisi nulong dan boleh berunding dgn orang bukan mauk, dianok agik..apa guna jawatan ya... nak diwariskan kepada anak binikah???? Mun sik dapat nulong cakap bagus manis sik boleh kah? Mun kitak orang SEDC sik pernah dtg ngabas dan naik tangga ke tingkat 1 apatah lagik orang nak berbelanja ke sia. Cakap nang mudah...bahu peniaga kat sia yang terpaksa berputit berkarih dari cari duit pakey modal, pakey renovation pakay bayar stok dan macam2 lagik sik tauk agik rasa nak madah... Agaknya sidak cina yang dah reject tempat di Kubah Ria dah tauk masalah seperti tuk akan berlaku. Belum lagik cerita pasal parking berbayar nang nyakit ati. Sidak SEDC cakap sik serupa bikin nang dah jadi baju sidaknya... so kelak mun ada projek SEDC macam Kubah Ria tok jangan terus terimak...pikir dolok kesan jangka masa panjang...Yang sial lagik YB turut berjanji, mek orang bertepuk tangan dengan janji dapat pelepasan bayaran sewa sebulan rupanya sik ada PEBULAK YB ajak... HARAM sidak SEDC pebulak hal tok dah bejanji macam ya.. Si aji tok madah janji YB pun sik dapat dipakey hanya cakap secara verbal sik dapat dipegang secara legal...
  Jadi mun nemu orang macam AJi tok ludah jak ooooo... taun depan dah bersara... dah biasa di atas sik nya diat orang di debah.. dah dalam posisi dapat nulong satu pun sik guna...SIAL (mun 40x masuk kali o)
  Orang lain mun nak retire makn bernudi.. siaji tok sik nang mintak sumpah.. Ingatlah yang bait kenang bait.. yang jaik kita kenag jaik.. (mun dapat kerat badan macam Mona Fendi pendam dalam tong taik Kubah Ria... sak jadi penunggu reta SEDC di sia. Macam semah juak ah.. pakey pelaris Kubah Ria.(tok monolog ajak) Tapi sumpah 40x jangan lupak SIAL jak orang macam ya

  ReplyDelete
 18. OOOOOOOOOOOOOOOOOi Bang Awang orang macam aji ya nak dikesian kitak... mek orang belasah pakey mulut ajak... kelak mun ada peluang dan ruang nang kenak benar2 BOIKOT AJI JAMAL & ROM OKID GARDEN cara bagus sik mauknya... nang sik ingat lagik usia dah berapa... ya TUA sik guna!!!! kitak tauk sik...mun baik gilak sik nya orang macam ya...nya pegawai SEDC, apa yang dipadahnya yalah gambaran SEDC so... orang macam ya dikesian kitak...Susah Atik kamek orang sik ditauk...ya hal kau katanya. Ingat mek orang sik tauk skandalnya kah????

  ReplyDelete
 19. kamek pun sik paham dgn sedc hantar org mcm hj jamal untuk bertemu dan mengertak peniaga2 kubah ria. kebanyakan peniaga2 kubah ria bersikap begitu professional dr segi tindakan mereka dan saluran yg digunakan utk mengadu masalah dan komen. tapi berasa begitu terkilan dgn sikap pihak sedc terutamanya hj jamaludin yg bersikap begitu tidak professional dan ego! jgn sampai peniaga2 putus harapan dan mengambil langkah drastik n leave us with no choice untuk beralih arah ke pihak pembangkang bagi menyalurkan permasalahan yg dihadapi. ingatlah, manusia berpegang pada janji. what makes human, a human, and being respected is the promises they keep. Kriteria paling penting bagi seorang pemimpin ialah integriti, mun integriti pun sikda, better dont be a leader. ini saya tujukan kpd semua pemimpin2 termasuklah org2 SEDC dan pemimpin2 rakyat........

  -Man with Integrity

  ReplyDelete
 20. wahai hj jamaludin, inilah masanya saudara nak membantu peniaga-peniaga dan rakyat yang memerlukan pertolongan. this is the time!!! the time is now!! saudara tak lama lagi pencen, jgn bila dah pencen dan tak ada kuasa, orang akan meludah bila terserempak dgn saudara dan bertanya: "aihhh, belum mati gik kitak tek?" ingatlah, kuasa yg ada pada seseorang hanya lah pinjaman dan akan menjadi beban di akhirat kelak. gunakanlah kuasa yang masih ada sekarang untuk membantu org lain setakat yg termampu. orang akan ingat sampai mati jasa dan pertolongan saudara walaupun sedikit. renung-renungkanlah.............

  ReplyDelete
 21. Seruan kpd semua peniaga dalam Kubah Ria agar sabar menghadapi keadaan yang tidak stable dari kakitangan SEDC yang ber perangai macamlah binatang, dan bukan macam orang. Sidaknya adalah saperti robot, dan suk sendiri diatas keadaan sidaknya.Sidak dalam SEDC ingat sidaknya sik pandee mati, dan hidup selama lamanya. Biarlah sidaknya hidup dengan style sidaknya.Jika laulah sik tahan, apa bolih buat dan undur dan keluar buka kedai ditepi jalan atau tempat lain. Itu sahajalah cara kita orang.

  ReplyDelete
 22. Insaflah sebab kita sesama islam harus bantu membantu bukan bunuh membunuh... Dalam kes tok cuba pertimbangkan macam ney rasa semua peniaga2 Kubah Ria baru kinek tok. Ada yang terpaksa keluar kerana kata2 yang amat menyakitkan 'pack their things and move out from Kubah Ria'. Sik dapatkah mun di bawak berbincang???.. duduk berbincang.. kerana selam 5 bulan tok peniaga2 ada memohon agar orang atasan SEDC datang untuk berbincang tentang semua masalah.x da juak SEDC maok ..Dah jadi macam tok... Sapa yang malu...???? Jawablah sendiri...
  Sedarlah.. belum ada apa2 yang SEDC buat untuk membantu peniaga2 RETAIL di sia selama dari bulan 8 hingga ke hari tok.Mun dapat semua pun maok dengar dari mulut YB Talib sendiri sebagai seorang pemimpin,adakah setuju dengan kenyataan yang Hj Jamal lafazkan secara verbal kepada 'peniaga2 Kubah Ria Baru' baru-baru tok tek????
  We are Very2 Disappointed!!

  ReplyDelete
 23. sapa yang sebenarnya bersalah? jamal ataupun talip? ataupun kedua-duanya?

  ReplyDelete
 24. Yang salah dalam hal ada lah kedua duanya sekali, kerana pertama YB Talib kata ikut hatinya, dan kemudian datang hj Jamal, juga ikut emosinya yang ia sebagaiorang no 2 dalam bah,. nolong orng Bumi dalam SEDC. Kalau dapat keduanya harus undur dari SEDC kerana telah buat salah demi jaga nama baik SEDC maka keduanya baik berhenti dari SEDC.

  ReplyDelete
 25. salam YB Talib, Pengurusi SEDC.
  Saya diberi tahu oleh rakan saya dari kampung BGS, diatas sikap para pegawai SEDC yang bernama En Adenan Ayub yang mengeluarkan kata kata kesat kpd orang yang baru menyewa gerai di Kpg Gersik dan juga kata kata kesat terhadap sesama Pegawai SEDC ia itu En Aziz Ibrahim. Sikap En Adenan ini sungguh memalukan diri SEDC dimata ramai ia bukan sahaja menunjukkan sombong dan bongkakknya dihalayak ramai dan memalukan rakan pegawi SEDC .Saya minta YB Pengursi supaya En Adenan ini diberi nasihat bage nee nak bersikap dan jangan biadap dihadapan orang ramai. Dan atau suruh Adenan tok berhenti dari kerja dalam SEDC demi menjaga nama baik SEDC.

  ReplyDelete
 26. Olang melayum kasi tulong susah, tarak tulong pun susah, aiyaa, lu ulang sulah manyak untungg loo, itu kelajaan manyak maik punya, apa lagi lu ulang mahu, aiyaaa susah mau cakap sama lu ulang , tarak mau cakap la

  ReplyDelete
 27. Cina Bekas Komunis nak kelakar lok..
  haiya melayu manyak susah oooo...
  saya lolok haa kerja komunis hooo, itu kerja tembak askar melayu sama askar dayak hoooo.
  sekalang itu haaa Melayu punya menteri kasih itu tanah sama bisnis sama bekas bekas komunis jika tidak jadi komunis lagi hoooo. sekalang haa saya cina komunis banyak kaya hoooo.
  Apa hal itu melayu sama dayak tidak mahu jadi komunis sekalang. Nanti haaa itu kerajaaan kasih bisnis sama itu tanah lagiii hooo
  Jadi komunis lahhh.

  ReplyDelete
 28. kesian peniaga kubah ria. pegawai sedc sepatutnya sepatutnya turun padang mendengar permasalahan mereka. bukannya mengeluar kata2 yang menyakitkan hati. wahai kakitangan sedc khususnya EDD yang diketuai hj jamaludin mohd yusof muhasabahlah diri.jgn sampai pihak pembangkang mengambil kesempatan di atas sikap anda semua.

  ReplyDelete