Saturday, September 4, 2010

Where is our YB Wan Junaidi?


Dear Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar,

We do hope that you, as the Santubong Member of Parliament, could address matters highlighted by our readers.

We strongly believe that your appointment as the Deputy Speaker of Parliament is due to the fact that you are an elected representative, i.e. being a Member of Parliament - and not because you have piles of legal qualifications in your office.

Therefore, we hope that you could act on grouses mentioned by our readers - as the following:-

+ Anonymous said: 
Pada hari Sabtu lepas ada upacara bahagi bubor lambok dikewasan kpg Sourabaya orang datang untuk menyiapkan bubor labih ramai dari mareka yang datang untuk mengambil bubor, memanglah ia satu atur cara yang untuk meramai, tetapi wakil rakyat tidak datang cuma wakil Dun kewasan yang ada. Apa wakil rakyat buat tidak nakdatang kemajlis anjuran PBB ? Munkin sebok diKL.
August 16, 2010 12:24 PM

+ Anonymous said:
Salam hari Puasa kpd YB Datuk Dr Wan Junaidi, wakilrakyat bagi Santubong, yang jua timbalan Yangdipertua Dewan Rakyat. Cukup tinggi kursinya di KL. Sejak akhir tok, Y.B jarang melawat kampong kampong dikesasan Purta Jaya, dan cobalah Y.B Datuk menziarah sambil solat dan berbuka puasa dikampong. Magrip disatu surau dan Isha disuarau lain dan Terawih dilain surau, sudah tentu ini akan membawa siratul raheem antara Y.B Datuk dan para pengundi di kewaan Putra Jaya. Cobalah buat program sademikian. Salam Hormat dari Kamik.
August 18, 2010 12:53 PM

+Anonymous said: 
Tujuan untuk menyuarakan kisah masam manis didalam SEDC untuk teguran dan bukan mencerca mana mana pihak. oleh kerana keadaan masa kini dimana orang berlumba untuk maju dan peranan SEDC patut juga ikut berlumba memajukan kaum Bumiputra, dan jangan ala kadar papatah melepas batok ditangga. Kini banyak carita kita dengar sampai ada orang MCA kata sekat DEB dan Bumiputra tidak harus diberi peluang, kata ia orang, yang menjawab hal ini Menteri Rais Yatim dan kermarin ada YB Dr Datuk Wan Junaidi juga mengelaur pendapat Timbalan Speakernya dalam ia melawat Kpg Tebuan. Beliau minta semua orang Melayu bersatu sana bersatu sini bersatu dan tidak habis habis bersatu untuk terus berdiri dibelakang Kerajaan dan mareka mareka YB YB semua dapat dipilih semula. Kpd YB Datuk Dr Wan Junaidi, selama tok semua orang Melayu memang bersatu dan dengan itulah kesemua YB YB kita kekal dalam Kerajaan, walau pun satengah YB YB kurang ambil berat hal rakyat dan kewaan, ada juga yang tidak nak melawat kewaan tetapi buat laporan ada melawat kpd YAB PM, jadi mareka ini bukan sahaja ambil ringan hal kewasan tetapi sanggu buat bula kpd PM.Maka itu lah pada minggu lepas ada jemputan untuk YB Datu Dr Wan Junaidi untuk melawat ke kpg kpg Seb Hilir dan bersama pendudok bersunkei buka puasa, dan solat disurau dan berberterawih. Tetapi YB sebok dan tempat lain. Apa bolih buat dan orang kpg Seb Hilir kena tunggu sanpai bilakah bulan jatuh keriba? Sama sama lah kita tunggukan.
August 23, 2010 11:35 AM

+Anonymous said: 
YB Dato Dr Wan Junaidi terus tidak nampak dikewasan BGS sampai hari ini sudah 4 Likor dan minggu baru Raya, dan YB Dato cuma ada datang ke Kpg Panglima Seman dan tidak singah di Boyan,gersik dan Sourabaya. Ini nampak jelas bhawa YB labih suka ketempat lain dari kewasannya sendiri.

Olih itu kamik semua kenalah kaji semula sokongan kami kpd YB Datuk Wan Junaidi dan kita berjumpa kelak dimusim Pilihan Raya Parlimen nanti. Juga kami akan hantar surat menarangankan diatas ketidak hadirnya YB dikewasan BGS dimasa masa tertentu untuk pengetahwan YAB PM. Rakan rakan dalam BGS sedang buat surat laporan berkenaan untuk dihantar terus kpd YAB PM melalui setiausaha sulitnya dan diposkan sebelum hari raya ini.

Samoga hal ini mmendapat perhatian YAB PM.
September 3, 2010 2:42 PM

26 comments:

 1. Apa pasal kitak orang Sebanaku Sarawak sik ada nyedia box reaction □ pebulak or uncool o? Otedah orang tua ya benar-benar nya kerja untuk rakyat tapi bila dah termiss sigek-duak majlis lalu di chop lupak kampung atau kawasan dirikpun. Jangan terlalu mudah mengecam seseorang pemimpin jika di atas kesalahan yang kita belum ketahui puncanya. Ingat-ingatlah juga pembangunan-kemajuan-bantuan yang pernah beliau berikan di kawasan-kawasan tersebut dan jangan terlalu mudah menjadi puak yang cepat melupakan jasa-jasa pemimpin kita.

  ReplyDelete
 2. YB Wan JUnaidi ada tak PH.D? sebab kadang2 dia pakai ka tak. Ada cakap2 dia beli PH.D. Sebab itu separuh segan pakai.

  Kena google tempat PHD sama ada universiti itu diiktiraf JPA, atau universiti atas kedai runcit atau kedai borong.

  Boleh tak dia terbitkan Phd dia macam Dr Rais Yatim pernah terbit buku daripada Ph.Dnya.

  ReplyDelete
 3. isik boh ada wan junaidi ya...hidup sama jak, memnglah patut tanggungjawab kerajaan memberi kemudahan kepada rakyat. mun sapa-sapa rasa wan junaidi tok patut dipinggirkan, sama-sama kita kempen iboh ngundi nya.. undi hak kita kan?

  ReplyDelete
 4. Memfitnah di bulan puasa adalah DOSA yang paling BESAR..... Ingatlah memfitnah pemimpin yang benar-benar membantu rakyat adalah perbuatan yang paling tidak disukai Allah.

  p/s Kebanyakan kenyataan dan fakta yang dikemukakan terhadap pemimpin dalam laman blog ini adalah BULAK dan FITNAH.

  ReplyDelete
  Replies
  1. tok memang komen dari wan hamzah sekutu sepapat tok wan. hahaha kenak tok wan masih nguna juak wan hamzah walaupun dah kenak tangkap bpr dolok.????
   mudah ajak jawapannya...kerana nya duak ya nang sama sama makan rasuah.

   Delete
 5. Tujuan hanya untuk mengingatkan YB Datuk Wan dan bukan untuk memburuk burukkannya sik ada niat nak jaeekannya, kamik dikewasan BGS sebagai penyukong.setianya cuma beri ingat dimasa bulan baik ini kunjunglah kami di BGS dan hidupkan Siratus Rahim, ia ajak sik lain, gagoo memanglah YB gagoo, KL Kuching/Kuching-KL sipatut sik dapat singah ketempat kamik di BGS. Projek dikampong udah mula dan sik lama lagi siap, memang kami ucapkan banyak terimakasih kpd YB Datuk Wan, dan hal tok akan juga kami beri laporan kpd YAB PM.

  ReplyDelete
 6. oi kitak urang semua. Jangan nganok urang bulan posa, ALLah murka. Tok sik dapat di main2 kelak di timpak sial atau malapetaka. pandey nak nganok urang,cerminkan dirik empum masing2 dlm JAMBAN ... senyum dan diat muka dirik dan lubang idong benar2 dlm cermin... perfect kah kau ya?

  ReplyDelete
 7. Pasal beri tahu orng kewasan minta YB buat lawatan kekawasan jangan dianggapnganok orang, ini cuma ingatkan orang yang sudah tidak mahu ingatkan kewasannya jika ia terus berdiam dan sik mahu melawat, bermakna ia sik lagi suka jadi wakil dikewasan berkenaan. Pandai pandailh kita cari ganti orang lain yang mahu menjalaankan tugas dengan baik lagi.

  ReplyDelete
 8. kitak tok bukan org BGS ya lah kau tok sik tauk apa jasa dato wan junaidi ya..baikpulih suro boyan ya nak dekat rm 100,000 hasil usaha wan junaidi becarik duit di kl, surau baru kpg gersik yang nak dibina sik lamak lagik yg bernilai 2.4 yang ditunggu tunggu oleh kamek org gersik selama 10 tahun tok juta juak hasil usaha keras wan junaidi bercarik duit di kl nun, jambatan buruk kayu diganti dengan jeraya premix di gersik dan boyan adalah peruntukan wan junaidi juak, parit di kpg sorabaya yg tengah dibuat ya hasil usaha wan junaidi juak...nang sik tauk kesah kau tok..bagi kamek org BGS mun wan junaidi sik selalu turun ke kampung pun sik apa yang penting jasa dan projek wan junaidi selalu turun ke kampung..mun yb selalu turun ke kpg tapi molah bulak ajak pun sik juak guna, yang penting nasib dan keperluan kita di kampung terbela oleh yb kita..pok, mun u menar org BGS jgn u nak molah merik malu org BGS, tulah u kelak pok, ingatlah surou tempat kau semayang ya kelak hasil usaha org yg kau fitnah dalam tok, jeraya yang kau jalan ya juak hasil usaha nya..nya udah menjalankan tugas dan kewajipannya sebagai wakil kamek org BGS..ya kira jasa juak pok..jasa yang mesti dipegang..parlimen santubong kita tok ada 140 buah kampong pok!!! dapat kah wan junaidi nak ngabis semua kampung ya dalam masa 30 malam...jgn melihat makei tempurong pok tapi pakeilah mata burong...sik tauk kisah kau tok.

  ReplyDelete
 9. Rupa rupanya YB datuk Wan junaidi toklah oang yangmembawa pembangunan kekewasan BGS, dan mana mana sidak YB YB yang lalu hanya jadi tunggul ajalah katakan. Patutlah YB Datuk Wan sik nak datang, padu ia ada toropong sakti untuk lihat apa apa kaperluan kewasan BGS, dan ada mata mata lah katakan. Patutlah ia pun bekas Polis, maka ia tetap ada mata mata untuk menjalankan tugasnya termamsuk dalam kewasan BGS, semua projek tebingan Sg diBGS, dibuat makai wang YB Datuk Wan Junaidi, juga Gerai gerai julan di Boyan dan Gersik, barulah kamik tahu halnya patutlah ia senang aja sampai sik perlu singah di kewasan BGS dan terus ke Kpg Kpg Hilir dan kewasan Tebuan dan Santubong. Jika ialah apa dikata, maka biarlah orang ramai buat penilaiannya dan kita lihat dalam pilihanraya akan datang?

  ReplyDelete
 10. Kamik orang bukan bekas polis, maka sik ada mata mata gelap, untuk hubungi YB Kamik tok, dulu kamik orang undinya dan ia pun menang jadi YB, jika sikapnya kini udah berubah dan ia kini udah besar dan kaya , apa bolih buat ia rezkinya. Kamik orang kena lah fikir dua kali lagi beri sokongan kamik atau pilih orang lain saperti kata sidak Nenja BGS. Atau ada orang baru jadi calon pun bolih, sama lah kita nunggunya.Asal orang kampong adabaiknya.

  ReplyDelete
 11. u tok pok dah emotional..sik maok terima kenyataan kebaikan dan jasa org lain, ego sik bertempat u tok pok...indak ibok dengki dengan kebaikan org lain..mana benda yg bagus kita akui ajak lah..be professional lah pok..tahun 99' kalah bn d bgs pok, bila dato wan junaidi masuk 2004 menang majoriti 9000 lebih bn, btanding agik 2008 kebanyakan YB BN menurun undi ,tapi undi wan junaidi majoriti bertambah 15 ribu pok, jadi mun u nak menilai wan junaidi pakei pilihanraya maka ya lah penilaian rakyat terhadapnya..semakin naik pok..belum lamak 2008 ya tek bah..nang isik tauk kisah u tok pok..jujurlah pada diri u empun pok barulah u akan jumpa apa itu kebenaran...jangan u mati dengan kedengkian pok...rugi u empun dalam kubur kelak..benar ndak kah u tok org BGS , acam sik tauk kisah jak u tok.

  ReplyDelete
 12. Benar kata kawan kita tok, seingat saya yb datuk Wan Junaidi tahun tok ajak dah 4 kali datang ke surau kampung Gersik untuk berondeng dengan kamek orang kammpung tentang projek surau baru kampung Gersik yang berharga 2.4 juta ya..BERSYUKUR KAMI kerana projek inilah yang ditunggu tunggu oleh kami penduduk kampung Gersik hampir 15 tahun ini dan akhirnya yb datuk Wan Junaidi telah berjaya melaksanakan impian kami. cuma orang luar ajak sik tauk yang yb datuk Wan Junaidi selalu datang ke surau Gersik untuk berondeng dengan kami tentang projek projek pembangunan dalam kampung Gersik.saya menulis di sini kerana tidak sampai hati melihat niat jahat org lain yang memfitnah pemimpin macam yb datuk Wan Junaidi, rugi kamek org kampung kamek kalau kehilangan pemimpin macam datuk Wan Junaidi, mun nak faham lagi tanyalah orang orang di kampung Bintawa betapa mereka menghargai datuk wan junaidi kerana jasa beliau membina jalanraya untuk mengganti jambatan buruk di dalam kampunng Bintawa...saya rasa kawan kita yang memfitnah datuk wan junaidi dalam blog ini pun belum tentu ada jasa terhadap kampung gersik..dan jelas saudara tidak tahu menahu perkembangan dalam kampung gersik.

  ReplyDelete
 13. sik susah ya. mun sik puas ati with yb wan junaidi, polah undi protes. sik susah ya. jgn undi rusak. undi pakatan rakyat.

  ReplyDelete
 14. ooooooooooooooooooooo.....org keadilan rupanya u tok tek...

  ReplyDelete
 15. Semua Anonymous..? Penakut kah? Coba engkah nama kitak urang sia, nama samaran kah? Select profile - engkah Name / url.. mun sikda url biar jak kosong.. Please!

  ReplyDelete
 16. Berita bergambar dalam ssurat khabar baru tok, ada nampak muka YB Datuk Wan dan Isterinya sama hadir untuk bantu sidak yang rumahnya terbakar. Baguslah ada juga ia nyeguk ke Kampung. Ini lah yang dimahu kamik orang, sakurang kurang datang melawat kamik orang baik waktu susah dan waktu senang. Jangan udah ditegur baru terasa sik suka ditegur, dan akhirnya nanti orang sik suka dan sik jua nyokong.bukan gitu, ya. Datuk. Salam Hari Raya..

  ReplyDelete
 17. Kamik dari BGS di kpg Boyan. Hj wan Drus, banyak usahanya dalam hal surau dan hal anak anak mengaji diusahanya, ramai udah pandai mengaji. Sampai khemah dihadpan rumahnya sik dibuka buka untuk hari perayaan anak anak gani. Mancam tok lah orang yang dikehendaki di kampong, dan bolih bantu YB Datuk Wan, sama sama Wan + jadi 2. Salam Idel Fitri untuk kekduanya.

  ReplyDelete
 18. Berita baik dalam muka depan Borneo Post, Tan Sri ada beri green light dan harap harap dapat pindah kewaan dari Muara Tuang ke Santubong, kamik udah lama berharap hal pertukaran ini biarlah wakil Santubong kini pindah ke Muara Tuang atau pun Batang Lupar dikewasannya dulu. Tan sri tidak bolih tunggu lama lama nati diambil orang.

  ReplyDelete
 19. Kamik sik suka banyak cakap, kerana semua itu kerja sidak YB YB, dan jika YB terus sik mahu ke kewasan BGS, biarlah sidaknya tetapi, nanati jangan salahkan orang kampong sik gundi sidaknya, kinik orang ramai sik lihat kpd Parti atau lambang, tetapi yang jadi kapentingan adalah ORANGNYA. Kami faham kini YB kamik ya udah jadi besar Timbalan Speaker, dan baru baru tok balik dari metting diluar negara, memang nyakulah dia. Baru tok tadi kawan rapanya dalam polis dulu telah pun meninggal dunia akibat sakit bekas YB Tuan Ramsy ramai kenal beliau cuckup peramah dan suka bercampor gaul dengan orang bawahan. Apa bolih buat udah cukup umurnya dan ia baliklah. Dan mareka yang belum balik ingat ingatlah diri disamping meneruskan sisa hidup masing masing.

  ReplyDelete
 20. Pagi kermarin bertempat ditebingan sungei Kpg gersik, jadi tumpuan orang besar PBB dan ahli ahli beramai malihat YB Datuk Seri Abg Jo datng buat picah tanah projek Jembatan kedua diKampong gersik. Turut hadir YB Dr A.Rahman dan ketua ketua Mesyarakat satempat, tetapi wakil Parlimen Santubong sik nampak, mungkin ia masih di KL jaga sidak bergaduh dalam parlimen. Kata Datuk Sri Abg Jo, Kpg sebrang Hilir akan menarima ladakkan projek dalam sadikit masa lagi dan dengan itu ia akan menjadikan kewasan Seb Hilir Siapa sik mahau pembangunanmaju dan teratur.Maju adalah patut tetapi jangan nanti selepas maju orang kampong dipindah jauh keTelega Air dan tapak kpg akan jadi milik orang yang bermodal? Itu sahajalah yang kami diSebrang Hilir berharap pihak Berkuasa ingat ingat kan keadaan kamik. Siapa sik mahu pembangunan, semua mahu dan mareka yang sik mahu adalah penghuni diBatu 7. Dan biarlah pembangunan membawa kabaikkan kpd orang orang satempat, dan jangan orang satempat dipindah kerana nak jadikan Projek Pembangunan dan orang kpg dipindah + pempasan dan dengan keadaan masa kini wang pempaan sik cukup untuk buat rumah baru, ingat adik kakak sidaknya yang dipindah dahulu ke Demak, sampai berhutang buat rumah dan ramai sampai sekarang belum habis bayar balik, dan sampai anak anak mareka menyambung hutang tersebut. Kita sik mahu perkara saperti ini berulang lagi.

  ReplyDelete
 21. Terimakasih kpd Pak Penghulu Kassim, diatas sokongannya dalam membolihkan kamik membina tapak niaga ikan masin dan kek lapis ditebingan Pangkalan Boyan. Projek ini telah pun siap dan kamik telah mula berniaga dalam tapak baru dengan salesa.Patutnya banyak gerai saperti ini dibina di Kpg Boyan untuk ramai berniaga dari tidak tersusun sapanjang tepi jalan. Pihak berkuasa patut ambil berat hal ini dan segera buat persiapan lanjut dalam perkara ini. Dan kami pendudok BGS mohon bantuan dibawah Projek Pembangunan Luar Bandar untuk pembinaan gerai gerai jualan tepi jalan di Kampong Boyan, kerana kpg Boyan adalah tempat tumpuan ramai pelancong datang dan stratajik dan ramai akan dapat berniaga dengan teratur dan tersusun.Pihak SEDC dapat menyediakan alat alat kegunaan perniagaan, dan khidmat nasihat lanjut kpd mareka yang berminat berniaga. Dengan peluang kini terbuka luas dan ramai inginkan keselesaan hidup dari curi besi buruk dan hisap dadah, minum arak berkumpulan, baik berniaga apa sahaja yang bolih mendatangkan faedah. Di Kpg Boyan, ramai pengeluar kueh mueh, makanan ringan, dan semua ini adalah peluang untuk mareka yang berminat dan bolih maju hingga jadi jutawan.Samoga para wakil rakyat kita mengambil berat perkara ini demi untuk memajukan kewasan seb. Hilir, sejar dengan seruan YB Datuk Sri Abang Jo, baru baru ini. Hidup Abg Jo, terus maju orang kita dan kewasan kita, untuk orang orang kita ajaa.

  ReplyDelete
 22. YB Datuk sri Abang Jo sempat ke kewaan BGS dan itulah artinya Ketua, dan bakal jadi ketua besar kita ia sanggup datang kesebrang hilir untuk merasmikan upacara picah tanah ditepi sungei gersik untuk bina jambaatan kongkrik. Lain lain YB saperti Dr Abd Rahman ada hadir,tetapi YB Datuk Wan sebok di KL tidak dapat hadir. Itualah caranya beliau. Is sebaok sepanjang masa, ingat ingat tupai, nun tinggi diatas kayu tinggi, akan jatuh katanah jua satu hari nanti.

  ReplyDelete
 23. Kedatangan Datuk Sri Abg Jo ke kewasan seb Hilir dan labeh dikenali dengan kewasan BGS adalah satu rahmat, kerana ia bukan hanya datang bwasa projek Jembatan Baru, tetapi nama kewasan ini diberi nama baru ia itu 'DARUL HANA' Cukup cantik nama gelaran ini. Sudahkah wakil Rakyat kamik teahu hal ini? kkerana beliau tidak hadir sama pada hari itu, kerana sebok jaga sidak nya yang nakal dalam dewan Perlimen. KL.
  Wakil DUN juga ada buat ucapan dengan mengingatkan pada pendudok kpg untuk terus sokong kerajaan, tidak ada carita lain, apa selama tok orang dikewasan tok sik sokong kerajaan kah? Udah berapa kali pilihanraya, kewasan kamik tok sik pernah kalah calun BN dan dengan itu sokongan terus menerus dan sidak wakil DUN kadangkala nyayok kerana udah lama dan cakap pun tidak tentu pasal. saperti YB Datuk Wakil Rakyat kamik nan sik datang datang ke kewasan BGS apakah rasanya ia berbuat demikian.? Sampai kamik bosan untuk nerunya datang lagi. biarlah ia sik datang, bagus, dankalau ada calun baru kelak?

  ReplyDelete
 24. Pernah kami dengar kata kata pihak penyukong Yb Datuk Dr Wan Junaidi, dalam laman Blog tok, katanay , jika sik suka dengan YB buatlah undi protest katanya, mungkin ia orang baru yng masih beringus, sik tahu apa apa biarlah ia ckap demikian. Perkarasaperti tok, jelas nampak pada komen kawan kawan lain terhadap Yb kita ia jelas satu perkara protest, dan nanti kelak dalam waktu pilihanraya baru tahu besarmana protest orang. Sama sama lah kita lihat nanti.

  ReplyDelete
 25. TOK WAn JUanidi sial pebulak, ngarap ati orang. Wan Junaidi pernah janji nak molah rumah orang miskin. Sampai mati tuan rumah ya, tapi sik juak dipolah nya.

  ReplyDelete