Monday, July 12, 2010

Voters in Semop constituency vow not to vote for Asfia in next election

By Hwang Fei-hung

SIBU: “Kamek sik mau jadi pengemis di rumah kamek empum!

This was declared by Chairman of Pulau Bruit Oil Palm Scheme committee Ja’faar Kara when refuting claims by Superintendent of Land and Survey (Mukah) Unus Tambi that the residents of the coastal village in the Semop constituency had accepted the alienation of a 5000-hectare plot of land on the island to a Sibu based company Poh Zhen Sdn Bhd recently.


Since the claim by Unus that the issue had been settled, Ja’faar and his committee had been ostracised by their fellow villagers with many suspecting they had been bribed into giving up the fight for the land which the village committee had applied for in 2002.

A source from Pulau Bruit claimed that the Kampung Penipah folks are now awoken by the fight of Haji Ja’faar Kara and his committee to get the land back from Poh Zhen Sdn Bhd because part of the plot of land given to the company had been their temuda at the back of their village.

The Semop state assemblyman Dato Sri Mohd Asfia Awang Nassar had gone to the ground to intimidate the villagers into stopping their fight for the land by accusing them of being ungrateful to the government.

He used to talk them down with his fiery speeches but now they laugh at his oratory antics.

At the moment Dato Sri Mohd Asfia Awang Nassar is the most hated man in the area with many villagers swearing they would never vote for him in the next election although they all support the BN.

Sapa sapa jak lawan Asfia kamek akan sokong walaupun nya orang Cina dari DAP,” one villager declared.

His arrogant attitude had long made the villagers detest him and the way he handles the land dispute is the final nail on the coffin of his political future in the Semop constituency.

In a press statement released on July 2 Unus had confirmed that the Provisional Lease on Lot 91, Block 6 Bruit Land District had been issued to Poh Zhen Sdn Bhd on May 19 2004 and claimed that village committee only applied for the land in 2008.

Haji Ja’faar Kara insisted that the villagers applied for the land in 2002 although the Land and Survey Department claimed not to have any record of that application.

What the villagers in Bruit want to know is why and how the land was transferred to Poh Zhen Sdn Bhd a 100 percent Chinese company while the application of the villagers, who are Bumiputera, were ignored?

On claims YB Datuk Norah Tun Rahman that the villagers would not be able to manage the oil palm plantation as they even ‘ sik pandey  nanam sayor di balakang rumah pun’, it was merely an excuse to sell off the land to some rich towkays so that certain people can get hefty commissions.

The villagers are very angry that their own political representatives who are denying them a chance to live a better life by developing the land in their own backyard into oil palm estate.

Instead these political representatives demand them to pick up the crumbs from the table of some rich Chinese towkay in Sibu by working for them in their estate.

Haji Ja’faar Kara echoed their feelings when he said : “Kamek sik mau jadi pengemis di rumah kamek empum!.”

The question they are asking is loud and clear : ‘ How did Poh Zhen Sdn Bhd manage to get that piece of land behind their own backyard; and why their earlier application were denied.”

The BN better have the right answers to these questions or else the voters, not only in the Semop constituency, but also other constituencies in the area will rise up against them in the next election.

24 comments:

  1. A message to all members of Komuniti Pulau BRuiT

    Isu Tanah..Siapa Poh Zhen Sdn Bhd? bagaimana Poh Zhen mendapat hak milik tanah di Pulau Bruit seluas 5000 hektar..sehinggakan penduduk asal Pulau Bruit[orang melanau] dilayan bagai pendatang asing dalam usaha memohon tanah untuk membangunkan program/skim kelapa sawit mereka..adakah ini salah satu penyebab mengapa kemiskinan tetap membelenggu penduduk Kepulauan Melanau tersebut? Sudah jumpa jalan tapi ditutup! Sila kunjungi kami di http://bruitsayang.blogspot.com/
    or
    Visit Komuniti Pulau BRuiT at: http://bruitsayang.ning.com/?xg_source=msg_mes_network

    ReplyDelete
  2. Tidak kah kita kasihan melihat tanah tumpah darah kita diperlekeh dan dihina sedemikian rupa? Kita mengemis untuk mendapat hak sendiri di bumi sendiri! Ayuh..kita hapuskan dalang disebaliknya walau dengan apa jua cara! walaupun terpaksa menumpahkan darah! wahai anak muda n belia,, selamatkan maruah orang2 tua kita di pulau Bruit!

    ReplyDelete
  3. ["..."Kamek sik mau jadi pengemis di rumah kamek empum!"... ]

    Jaik hati nengar sidak ngeluh kedak ya!

    Tapi syukur juak - timbul hakikat asas untuk menyubur kehormatan. Mun ada mula kedak tok, timbul kelak kemahuan dan daya.

    Moga sidak ya dapat berkat, bukan olok-olok urang ajak. Usaha dengan tegas, tenang dan berazab.

    Kukuhkan azam dengan ikhtiar dan doa.

    ReplyDelete
  4. sebelum election, orang kita madah 'kesian' & 'jaik ati' sampey air mata keluar berbaldi-baldi. bila masa ngundi, masih juak pangkah BN! so, jangan muang masa nak merik komen-komen anti gomen. duduk jak diam-diam di rumah, diat astro, waktu ngundi kelak, jangan lupak pangkah BN.

    Hidup Asfia!!! Hidup Norah!!! Hidup Norlia!!! Hidup PBB!!! Hidup BN!!! jangan lupak pangkah BN. terimak kasih. ingat, jangan buang masa nulis komen anti gomen. sik da reti ya. Asfia juak menang.

    ReplyDelete
  5. Sori pok. Nampaknya sidak pbb makin sari makin bebal.

    Asfia dah kecut teloq sebab napuk cadangan sidak pembangkang dan keja macam gangster.

    Gene nya nok napuk lagi skandal sidak pbb?

    http://sarawakreport.org/2010/07/growing-scandal-the-london-connection/

    http://sarawakreport.org/2010/07/growing-scandal-the-london-connection/

    sik susah bah ... panik ajak!

    ReplyDelete
  6. o... ya crita taib. bukan crita asfia.

    ReplyDelete
  7. para pengundi bebal. nak madah sidaknya anti-BN, tetap pula undi BN masa pilihanraya. two-faced supporters!

    ReplyDelete
  8. para pengundi bebal -

    mungkin juak. mungkin juak spr ngan pbb ngan polis nipu ! di kuching ada sidak komplen sh mordiah dolok ada juak molah kedak ya. jadi menang fadhillah!

    mun kerja dalam petang kedak ya ne jadi?

    ReplyDelete
  9. ney da saya nipu! bebulak u! kelak anak saya sue baruk tauk!

    ReplyDelete
  10. apa2 komen adalah hak individu atas nama demokrasi yg kita amalkan .. sia2 jak komen ngutuk dgn memaki sape2 disitowk, sik pedah sebenarnya .. suka atilah madah BN jaik sik molah apa2, wakil iya sik pedah .. sik ada org nok ngambik iya .. mun sik kerajaan BN dan wakil2 rakyat sape kerja smua iya .. kita nok klakar sik tentu igir sitowk .. kus smangat. apa2pun hidup YB Dato Sri Mohamad Asfia, hidup YB Datuk Norah Abd Rahman ... rakyat/pengundi yg sokong bukan kwn2 tertentu di FB towk.

    ReplyDelete
  11. hahaha... tok mesti orang asfia and norah! kita lihat next election, sapa has many undi:). hidup pkr!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. BENAR KATA KITAK YA...HAK INDIVIDU MAU SOKONG SIAPA PUN BOLEH...TAPI KAMIK RASA MUN PENGUNDI MUDA KINIK TUK..DI PULAU AND N36..UDAH SEDAR BANGAT.BANGAT.(CAKAP indon) YB ASFIA BUKANLAH DALAM PILIHAN TOP 5....UDAH SIK ADA ORANG MAU...BANYAK GILAK BENDA NAK DIPOLAHNYA..MENYAKITKAN HATI PENYOKONG KUATNYA DI N36...INGAT NAK SOKONG ORANG TEMPATAN YANG FAHAM KEHENDAK ORANG TEMPATAN SENDIRI..CUKUPLAHHHHHHH

    ReplyDelete
  13. apa2 jak la.. undi la apa yg rasa patut.. mun nak berubah pemerintah pun ok... sik salah mencuba nak... hak kita utk bersuara adalah paling kuat.. kita nok ngundi.. jgn jadik pak pandir.. mulut kata bangkang.. tok sik setuju.. tok sik setuju.. bila ngundi.. nok sik disuka juak di amik...

    ReplyDelete
  14. org tempatan ke org luar .. masih juak org Sarawak ..tp masing2 ada kekuatannya dari segi kuasa dan pengalaman pada politik yg diterajui .. sebagai rakyat kita amat berhak untuk tidak puas hati dan memberi komen2 membina demi kemajuan. tapi kita iboh kelalu skeptikal gilak dlm banyak hal .. tengok,nilai dan cubalah belajar menerima dan mempercayai apa yg kita lihat dan nikmati .. iboh dipertikai barang iya..sokong ajak dan undilah sape yg kita suka .. quotation: ... "" sapa has many undi"" seperti yg Anonymous sorang tu kata iya bukan kerja sorang pengundi .. sik ada dlm kuasa kita..pengundi2 yg tentukan.. bukan pengundi2 Pulau Bruit ajak ... sama2lah kita tengok ..hidup PKR ke mampus PKR di N.36. Bukan kerja kamek ..sik juaknya kerja kitak sorang ... benar sik. Iboh mcm penauk gilak.

    ReplyDelete
  15. eh?! macam orang bn jak tok!!!!!!

    ReplyDelete
  16. kenak konco2 YB sik maok polah blog untuk 'ngipas YB kesayangan'...apahal la gago berik komen dlm blog org lain????

    ReplyDelete
  17. mun blog towk khas untuk membangkang dan menghentam pihak2 tertentu tanpa pihak2 tersebut berpeluang mempertahankan diri ..sorry iya .. udak tu sik kamek masuk dlm towk gik .. gasak kitaklah mengutuk dan memaki siya. salam.

    ReplyDelete
  18. benar..org yg ikhlas sik akn menhentam org lain..bina peribadi hiasi akhlak..kamek ms mula2 dolok ng sik suka ngn dak BN..tp lamak2 kpcyn ngan dak pmbngkg hilang coz bahasa2 pertuturan kureng ajo gilak bunyi..Bruit Jati.

    ReplyDelete
  19. bn n pembangkang sama jak. coba diat d malaya

    ReplyDelete
  20. kenak? blog towk khas pakei sidak pembangkang ajakkah .. sidak BN atau bebas sik dapat merik komen? mun giya iboh molah tajuk2 apa2 pakei komen ... polah jak ruangan chat untuk grup khas towk tek .. hadkan pengujung2 iya ngan sidaknya jak .. bagus gik. tukat nama blog ya ... "whirl wind column" for member only. saya sik nganok blogger sori blogger ya .. tp anonymous yg sorang iya... sik ada rasional ngan transparensi lsg.

    ReplyDelete
  21. betul setuju!!! tapi mun sik pat nganok orang, sik best rasa:))

    ReplyDelete
  22. Dalam banyak-banyak DUN di sarawak,kenak PB ia jadi tumpuan gilak,kemungkinan PB ia harta karun ia lah nya jadi bahan rebutan,jadi bahan hasutan untuk mecah belah orang kampung. Dan nembiak-nembiak skolah tinggi tinggi ia,snang jak madah,pemandey tinggi.otak sik dalam. Fikir mnar mnar, DUN lain-lain ia semua Anak jati kah? nya si Datuk Hamden,bukan lahir sarikei pun,masih juak undi kuat nya dari Kpg sarikei? Dolok si Wahab Dollah pun mengemis mintak undi Kampung sarikei,sikda isu anak jati?

    ReplyDelete
  23. Public NegotiatorAugust 3, 2010 at 2:10 PM

    In the case of land alienation of Pulau Bruit to Poh Zhen Sdn Bhd is a hot issues. even BN YBs seems did not understand the sensitivity of the lands to the people of Bruit.

    Now they are fighting for the land and even claimed that they have applied for the land for plantation earlier than Poh Zhen Sdn Bhd. This really hurts the people of Bruit. I am not Bruit people but I share their concerns with great responsibilities, possibly trying to offer a win-win proposition.

    Pulau Bruit has a sense of strong bonding with their people. If I am a YB, this are things i should do.

    Since the damage had been done, nothing can rectify the current situation. I agreed that L&S has awarded the land to Poh Zhen Sdn Bhd but it does not mean that the company can simply entering to this land without proper blessing and permission from org kpg. Such permit to entry shall be obtained from L&S before this company can enter Pulau Bruit.

    L&S in the other hand, issue a Permit of Entry Agreement (POTA) with terms and conditions to protect the interest of the people of Pulau Bruit. The T&S maybe outlined as follows:

    1. The alienated lands shall be a jointly developed by Poh Zhen Sdn Bhd and PB peoples. PB people may set up its own company to represent them in the JV Company. The JV proportion shall be at least 40% goes to PB people. This proceed hopefully can be use to develop PB in term of infrastructures and utilities services.

    2. PB people are allowed to participate in the plantation works on the island with possible monthly incomes as part of job creation opportunity.

    3. The POTA shall be granted to the JV Company for at least 25 years and all the revenues earned from the operating of the land shall be equally shared by both Poh Zhen SB and PB People Company.

    4. Any quality timber log which is part of the clearing works carried out at site shall be surrendered to STIDC / State Government and all proceed shall belongs to the State.

    5. Any other terms deemed fit.

    Bringing development to these isolated island is beneficial to its people IF both developers and the land custodian (PB People) can work together in a win-win situation.

    Thank.

    ReplyDelete
  24. Baru-baru ini pembangkang DAP/PKR dah ada ke pulau...banyak intipati yang mereka peroleh dari penduduk setempat...kalaulah sesuatu tak dibuat...N36 akan akan menjadi legenda..maksud saya..belum pernah kawasan ini ditawan oleh pembangkang...malah semangat juang orang pulau dimasa silam..menjadi mimpi ngeri orang pembangkang..tapi zaman akan berubah nanti..orang pulau sudah bangkit dari lamunan dan mimpi-mimpi indah janji palsu...lihatlah nanti...tetapi akan kekal kekebalan..sekiranya sesuatu dibuat...dan bukan DSAA ( ini hasil tinjauan dari grass-root, maaf kalau tinjauan ini tak ada faktor..tapi AWAS!!!!..selalunya akan terjadi

    ReplyDelete